Тома: Аз съм рок, но Нощта е джаз


За мнозина той е птицата на нощта. Заради обичайните си черни доспехи. Заради тежката си музика. Заради рока във вените. Музикалният идол Тома Здравков някак по дефиниция се е слял с нощта, въпреки че напоследък го играе по-ийзи- клъцна дългата черна грива, свали кожите и тъмните одежди, хвърли металните украшения и надяна цветни дрехи, в съчетание с маркови слънчеви очила. Всъщност, изглежда си направо мейнстрийм, по тоя, готиния начин. Самият Тома не крие, че е бил част от тъмната страна. Но не тази на Вейдър, а от денонощието. Бил е част от Нощта на музеите и галериите в пазарджишкия вариант на фестивала. Някъде в детството си, по спомените му. Бях вътре в този формат. В родния ми Пазарджик, казва Тома със знанието, че идеята за Нощта е тръгнала от Пловдив и се развива най-вече под тепетата.
Като бях малък даже участвах с моята първа група в една галерия, защото бащата на нашия басист беше художник. При това участвахме две години подред, допълва картинката рок идолът. И въпреки че принадлежи към твърдия жанр не може да изкриви душата си и да не признае, че Нощта на музеите и галериите се движи към по-мелодичните, по-айляк стилове. Аз съм рок. Но Нощта на мен ми звучи като джаз, нещо по-чил, джаз- чил например. По-спокойни и лежерни неща. Джазът е сложна музика, много хора не я разбират и ги натоварва. Но при много други е точно обратното. Мен специално много ме разпуска, отбелязва Здравков. И добавя, че да слуша джаз и чил е виновна любовта. Жената на сърцето му- актрисата Албена Михова го е вкарала във въпросните стилове.

Колкото до самата Нощ на 21 септември, Тома се надява двамата с Албена да се съчетаят в свободата откъм ангажименти и да бъдат заедно из пловдивската градска среда. Да слушат музика, да пият по бира и да се видят с приятели.

Автор: Ивелина ВасилеваОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg