БНТ, Нощта и Пловдив, “който е вътре в нас”


БНТ–Пловдив  и Нощта на музеите и галериите в нашия град: едно истинско приятелство, прераснало в качествено партньорство. Екипът на Блога среща Деси Шишманова, дългогодишен директор на РТВЦ – Пловдив, за да ни разкаже повече за връзката между БНТ и Нощта, както и за личното си виждане за събитието.

Отворената покана на Фондация Отворени Изкуства за нови участници в Нощта, отправена в края на миналата пролет (2009), е поводът за хрумването на Деси Шишманова телевизията да не е само медия, отразяваща събитието от самото му възникване. “Доколкото телевизията е една от институциите, които би следвало да охраняват духа на този град и постиженията в областта на изкуството, ми се стори, че е прекрасно да станем част от афиша” споделя директорът на БНТ – Пловдив.

Прякото присъствие на телевизията в миналогодишното издание на Нощта  като участник не нарушава дълготрайното медийно партньорство, започнало още от първото издание на събитието пре 2005 година. “Партньорството е нещо ценно само по себе си : когато около една добра идея се съберат повече умове, ръце и сърца, тя може само да спечели от това” счита Деси Шишманова и допълва “за нас е едно добро предизвикателство да бъдем от една страна избраната телевизия, един от медийните партньори, които правят достояние на повече хора факта, че Пловдив е един от петдесетте световни градове, в които се случва подобно нещо, а от друга – да сме и част от самото събитие”.

Колкото до личните си спомени от Нощта, миналата година Деси Шишманова е била преди всичко заета с участието на БНТ, посветено на петдесетгодишнината на институцията и  не успяла да види всичко, което е искала. Медийната дама  е намерила за провокативна и необичайна ледената скулптура пред artnewscafe, а инициативите около кафето и Галерия Сариев традиционно привличат вниманието й. Деси Шишманова не отминава и любопитните хрумвания на Етнографския музей, както и на Историческия.

Миналогодишното участие на БНТ в Нощта пловдивчани помнят с концерта, продуциран от националната медия, филмовия маратон на открито и тричасовото специално издание на „Полет над нощта”, излъчено пряко от студиото в Пловдив с многобройните живи включвания от най-интересните локации на събитието.Това предаване направи Нощта достояние на България и сънародниците ни извън родината.

С  друга културна инициатива на институцията, започнала през 2010 е свързано участието на БНТ в шестото издание на Нощта. Да превърнем Кръчма Пловдив в паметник на артистичната бохемае слоган на артистична акция по инициатива на БНТ, и по-точно на Златин Бояджиев. Той е автор и на документалния филм “Бояджана”, който беше прожектиран в градинката на Кръчма Пловдив в рамките на уийкенд феста „Улица Отец Паисий”, по-известна като градинката на Джумаята. Идеята и целта на инициативата е да се предизвика една продължителна обществена дискусия относно съдбата на “Кръчма Пловдив”, култово място за бохемата на града от 60-те и 70-те години, разположена в триъгълника между няколко не по-малко важни места : Римския стадион, Античния Театър, Улица Отец Паисий.

Кръчма Пловдив е важна с това, че винаги е била място на среща на хора, които имат талант да живеят и да създават” споделя Деси Шишманова. “А най-явният белег за този техен талант” ни казва директорът на БНТ – Пловдив, “са стенописите от помещението на бившата Кръчма Пловдив – един вид естествена галерия на поколението художници от 60-те”. И действително повече от 14 художника, сред които Георги Бояджиев – Бояджана, Георги Божилов – Слона, Йоан Левиев са участвали в изрисуването на стенописите на кръчма Пловдив,  които сега са покрити със строителен материал. Чрез поредица публични събития, които БНТ Пловдив ще проведе до края на годината в градинката на Джумаята медията очаква да чуе мнението на съгражданите си за съдбата на паметните места в Пловдив : дали, подобно заличаването на архитектурния паметник  Куршумхан, въпреки мнението на тогавашната общественост, съвремието ще допусне да забравим още едно пространство, белязано от бохемския и артистичен дух на града.

Участието на БНТ в Нощта 2010 ще бъде свързано символично с това място и инициативата на медията да се извоюва статут на паметник на културата за бившата „Кръчма Пловдив” и по възможност да се разкрият стенописите. На 24 септември в пространството пред Кръчма Пловдив и по-встрани към Римския стадион БНТ ще организира интерактивната акция “Голямото писане”. “Като се започне от ,,Записки по българските възстания” до съвремието, над 50  важни български книги са написани в Пловдив” – този любопитен и безспорен факт желае да подчертае БНТ Пловдив. Реализацията му ще е провокативна и неочаквана, защото ще бъде осъществена от талантливия екип на студентска програма „Студио ВУЗ”. Те ще организират една дискусия на интелект, дух, сетива. Публиката ще бъде изненадана как се превръща в част от голямото писане.

След края на “Голямото писане” ще се състои на открито премиерата на филма за гостуването на музиканта Николо Коцев и групата Брейзън Абът, които на 16 септември ще имат концерт на Античния театър.  Даровитият българин, автор на рок операта “Дракония” Николо Коцев ще присъства на прожекцията и ще се срещне с публиката.Същевременно, градинката пред Джумаята ще се превърне в студио под небето,защото пряко от там ще се осъществи и телевизионното предаване с акценти от най-интересните събития в Нощта. На 25 септември БНТ Пловдив организира втората поредна „Нощ на отворените врати”.

За Деси Шишманова “нощта е едно магическо време, в което човек поглежда към себе си”. “И в този смисъл”, споделя директорът на БНТ Пловдив, “всички ние, Фондация Отворени Изкуства, Община Пловдив, партньори се опитваме да погледнем към онзи Пловдив, който е вътре в нас и който бихме искали да покажем на света.”

Интервю от: Дончо Христев


ПРОГРАМА В ГРАДСКА СРЕДА, 24 септември

Джумая Джамия, Градинка
Представя БНТ Пловдив

20:00 – 22:00 „Превръщането на кръчма Пловдив в паметник на артистичната бохема” – прожекция и среща-разговор, пряко включване на „Студио ВУЗ” за инициативата „Голямото писане”.

БНТ Пловдив предизвиква активна обществена диксусия за съдбата на едно от знаковите за Пловдив средища на културния живот – някогашното култово заведение, известно като Кръчма Пловидв. „Студио ВУЗ” е студентско публистично предаване на БНТ Пловдив.


ПРОГРАМА КУЛТ. И КЛУБ, 25 септември

Българска национална телевизия – Пловдив
ул.Найден Геров 8

18:00 – 01:00 – Нощ на отворените врати

БНТ Пловдив предоставя възможност на публиката да се срещне със снимачните екипи и да се запознае с технологията на производство на телевизионни предавания.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg