Стела Петрова: Мечтая за авторска изложба в Нощта


Стела Петрова репетира обиколка по маршрута на Нощта на музеите и галериите месец преди самото събитие. Засякохме музикантката с китарата й на улица „Отец Паисий“, откъдето тя смята да стартира фестивалния тур с приятели на 21 септември. Стела пее, свири на китара, рисува и е истински арт чешит, който винаги може да те изненада с творчески подход и визия. Тя стана популярна с участието си в телевизионен риалити формат, но е знайна в музикалните среди далеч преди това. Стилът й, гласът й, китарата й впечатляват и критиците, и меломаните. В момента старозагорката е сред най-търсените музиканти в клубната и алтернативна сцена у нас.

Малцина знаят, че след музиката, другата голяма страст на Стела е рисуването. Певицата е вманиачена в правенето на портрети по снимка. Защото изследването на човешките черти й доставя огромно удоволствие. Лицата, които подбира, за да изобрази, са винаги специфични. Изборът й е умишлен, за да се чувства предизвикана.

Мога да рисувам всичко, но предпочитам човешкото лице, защото то ми отваря врати към непознати светове, коментира тя. Рисува винаги на абсолютна тишина, в която да чува единствено преплъзването на четката си. За статив използва самата земя, върху която се чувства по- сигурна. Често рисува с графит или въглен. Не съм рисувала отдавна, музиката поглъща цялото ми време, признава тъжно Стела.

И допълва, че процесът на рисуване докосва съвсем различни дълбини в душата й, до които създаването на музика не може да проникне. Едното идва неканено, нямам власт над него, в него съм сама, провокират ме външни фактори, просто сядам и рисувам. Другото изисква подготовка, сериозни репетиции, премисляне на много елементи, съпътствано е с различни емоции, които са неповторими. В него участват и други хора, което превръща музиката в колективен творчески акт, уточнява артистката.
Провокирахме музиката в нея питайки я кой е най – подходящият мелодичен съпровод за Нощта. Djesie J и нейната How you are, не се замисля много Стела.
На финал, тя разкри две свои мечти. Искам да пея джаз, но не мога- чувствам се незряла за тази музика, имам още много да уча. Винаги съм си мечтала, слушайки за Нощта на музеите и галериите, да участвам в събитието, но не като зрител, а като артист, проговори художникът в нея. Ако имам тази възможност бих направила моя изложба с портрети. И докато хората им се наслаждават аз ще свиря и пея авторската си музика, пожелава си Стела Петрова.

Автори: Русана Куманова, Ивелина ВасилеваОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg