Михаил Лалов: „Първо трябва да се научим да познаваме себе си, да се ценим и уважаваме, а после да се представим пред света и да поискаме същото от него.”


Галерия ‘Филипополис’ ще представи гостуваща изложба на Михаил Лалов по време на Нощта на музеите и галериите- Пловдив 2012. Това е второто представяне на известния художник в галерията- музей, разположена в сърцето на Пловдив, след като през 2007 година в изложбената зала се експонира ‘Приближаване’. Потърсихме г-н Лалов, за да разкаже повече за самата изложба, за източниците си на вдъхновение, както и за мястото на културата ни в Европа.

Представяли сте картините си в различни части на Европа- България, Германия, Франция, Кипър. Коя е най- запомнящата Ви се изложба?

Работя така, че всяка изложба да е запомняща се. Нямам класация „най”. Може би, все пак, за да отговоря на въпроса, тази в Дюселсорф е най-запомняща се. Става дума за тези, които съм правил извън България. В Дюселдорф експозицията беше през 1992 година и представих около 28 творби, голям размер. До този момент не бях пътувал в Германия и беше интересно за мен – друг свят, други  галерии, други почитатели на изкуството, които ме приеха. Може би за това съм го запомнил по този начин. Но се надявам, че това, което ще видите, сега в Пловдив, също ще бъде запомнено. Или поне се надявам да бъде видяно и да донесе удоволствие, емоция на зрителит

В галерия „Филипополис” ще представите част от голямата изложба, носеща заглавието „Сътворението”. Как подбрахте картините за нея?

Тази година всичко, което представям е под мотото на „Сътворението”. Това е моето развитие като автор във времето. Започнах през март с три изложби в залите на емблематичната за културата ул. „Раковски”, продължих през Варна, Стара Загора, сега в Пловдив, след това в Лондон. Не показвам едни и същи картини. Всяка изложба е с различни творби, създадени в различен период от моето творчество. Като тези в Пловдив са най-новите, които съм създал специално за тук.

Кои са любимите Ви теми? Има ли нещо, което не бихте рисували?

Всяка тема може да бъде любима. Всичко зависи от настроението и емоцията.

Откъде черпите вдъхновение?

Не знам как да ви отговоря, за да не прозвучи банално или кухо. Вдъхновението може да дойде от всичко – минаващ човек, залез, звук, песен, преживяна емоция. Всичко, което е красиво, което ме е докоснало и което аз след това споделям в картините си.

Трудно ли се откриват самостоятелни изложби във време на криза?

При мен – не. Човек, който работи, винаги намира начин да го направи. Да си творец в България е трудно, но това важи за всички нас в тези времена. Винаги съм казвал, че първо трябва да се промени държавната политика за изкуството, за да може да се отвори обществото към него. Изкуството е това, което остава и не напразно ние обикаляме света, за да го гледаме. В чужбина музеите и галериите са пълни. На всяка крачка, във всеки афиш, изложба, музейна сбирка си личи грижата към него, независимо от времето, в което е създадено. У нас, всички знаем, че не е така. Изкуството възпитава, създава общество, мислещи хора, с духовни ценности.

Работили сте като художник- проектант(сценограф) и художник- декоратор. Липсва ли Ви работата в театъра?

Заменям работа с хоби и хобито с работа. Като рисувам вече ми е работа, а театърът ми стана хоби.

Позната ли е българската култура в Европа?

За коя култура става дума? Ако говорим за археологическите разкопки е едно. За новото изкуство е друго. Първо трябва да се научим да познаваме себе си, да се ценим и уважаваме, а после да се представим пред света и да поискаме същото от него.

Автор: Петя Терзийска

Арт галерия-музей „Филипополис
ул. „Съборна“ 29
www.philippopolis.com

Philippopolis Art Gallery & Museum
29 Saborna St.
www.philippopolis.com

19:00 – 20:00

Хор „Евмолпея“ – Диригент: Рада Славинска

„Evmolpeya“ Choir – Conductor: Rada Slavinska

19:00 – 01:00
„Сътворението“ – Михаил Лалов (ет. 1), среща разговор с автора. Михаил Лалов е роден през 1952 г. в гр. София. Завършва Националната Художествена академия – София. Работи като художник-проектант (сценограф) на Драматичен театър – Монтана и театрите в Плевен, Добрич, Разград, Ловеч и Габрово. Реализира самостоятелни изложби в България, Германия, Кипър, Франция. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, както и на частни колекции в страната и чужбина.

„The Creation – Mihail Lalov (1st floor), a meeting and discussion with the artist.  Mihail Lalov was born in 1952 in Sofia where he graduated from the National Art Academy. He is working as a design-artist at the Drama Theatre in Montana and the theatres in Pleven, Dobrich, Razgrad, Lovech and Gabrovo. He had solo exhibitions in Bulgaria, Germany, Cyprus, and France. His works can be found in the National Art Gallery, Sofia City Art Gallery as well as in private collections at home and abroad.

http://night.bg/bg/program/museums-and-galleries/22/Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg