Галерия “Дяков”: BG Paradise – българската действителност в няколко действия


Вижданията си за реалността в България, за състоянието на изкуството и отношението на младите към него, в едно откровено интервю ще сподели собственичката на една от най-старите галерии в Пловдив – Анна Дякова. Филолог по образование, тя се отдава на изкусвата. Смята, че  има ‘око’ за стойностните неща и не допуска картините на всеки художник в галерията си.

Как се развива пазарът на изкуство в България и по-специално в Пловдив?

Пазарът на изкуството в България е много слаб.

На какво мислите, че се дължи това?

Във всеки случай не е на бедност. То е така от векове. Откакто съществува пазар на изкуството в нашата област, говоря за изобразителното изкуство. Прослойката, която се интересува от този вид изкуство, е много тънка. За да си купуваш изкуство, ти трябва да имаш потребност от това. Не може човек да ходи на чалга концерти и после да иска  да си купи Стоимен Стоилов. И до голяма степен това, с което ние се занимаваме, е будителска дейност. Не искам да си помислите, че се жалвам по някакъв начин. В никакъв случай не се жалвам, защото това е личният ми избор, занимавам  се с това вече двадесетина години. То ми е изключително приятно. Тази тънка прослойка, за която говоря, е чудесна, никога няма да кажа лоша дума за своите клиенти, но те са много малко. А те са клиенти на много галерии, те не са само мои. В този аспект, да имаш галерия сега е въпрос на много голяма лична упоритост. Разбира се, мъжът ти да не е много богат, а ти да се занимаваш единствено и само с чистото изкуство, да не те спонсорират фондации и някакви там неясни субекти. Но ти ако се занимаваш само с това, не се притесняваш, не си прикрепен към общинския бюджет, към държавния бюджет и така нататък, ако разчиташ само на продажби, това е въпрос на много сериозно лично усилие и голямо мъжество.

А колекционери в България има ли?

Има няколко, но те са безинтересни, защото колекциониращите съвременно изкуство не са чак толкова много. Освен това по света колекционерите се явяват на търгове. На тези търгове те плащат луди пари, дали анонимно или не, за да притежават дадено произведение на изкуството. Българският колекционер казва “Ама аз съм колекционер, дай ми го евтино”. Всичко е обърнато в България и това е факт. Тук се правят разни търгове, в това число и в Пловдив. При българския колекционер, за това, защото е колекционер, художникът или галерията му дължат нещо, което да е качествено и да е евтино. В общи линии е така с който и да било, още с влизането. Българските клиенти не ги наричам колекционери, защото колекцията означава принцип, нещо на което ти е подчинена колекцията. А това, че ти събираш картини или купуваш картини не означава, че си колекционер. А българските клиенти, или поне тези, които се опитват да бъдат клиенти, влизат и започват “Това за колко ще ми го дадете?”, “Ама аз искам отстъпка.” За кое искат отстъпка? Като ходят в магазина за сиренето искат ли отстъпка? Някой дава ли им я?

Освен изложба, Вие ще се включите в Нощта и с проекти в градска среда. Как успяхте да подготвите толкова мащабно участие и колко време Ви отне?

Няколко месеца. Като имате предвид, че аз нямам особен вкус към този тип инсталационни неща, които не са пипани от четката на художник. Директното рисуване за мен е интересно. Художникът, който аз съм избрала, Робърт Баръмов, има много интересно мислене, той е мащабен, работи и в чужбина и това, което ми предложи, ми се видя интересно и затова приех точно това негово предложение, точно за Нощта.

Кажете ни няколко думи за това, което Галерия “Дяков” ще представи в Нощта?

Това, което той ще представи. Защото аз съм само домакин на цялата тази работа. Всъщност аз съм домакин само на една част и по-точно, това, което е в посоката на развитие с годините на галерията. Миналата година представих една изложба на Кольо Карамфилов, рисунки върху салфетки, която се казваше “Евтино и нежно”. Изключително интересна изложба. Робърт много се впечатли от цялата тази работа и реши леко да намигне към Кольо с това, което ще направи. И цялата наша акция от четири събития се нарича „BG Paradise: Елитно изкуство за всяка маса във всеки дом“. Това е намигането към Кольо, защото ние ще покажем един тираж графични листове, които ако иска някой да ги купи в тази Нощ, те ще бъдат на едни цени, различни от тези, на които би могъл да си ги купи в друг ден. Освен това, имаме една акция, която се нарича „Home, sweet home” , близо до дюнерите,  Тъй като много хора се изхранват, ровейки по кофите, без да искам да намесвам социални теми, говоря само за това, което се случва в България, а някои хора не само се изхранват, но и живеят на подобни места, в кашони, контейнери и така нататък. И тук ние ще поставим един контейнер, който ще символизира точно това. Това е една част от действителността в България от много години насам. Другата част е този въпросен Мерцедес, който ще бъде до големите стълби на бар “Каменица”, защото е имало някаква чалга песен, която е била структуроопределяща в тази посока, чиито текст гласи “Бял Мерцедес ме преследва в живота”. Ние ще имаме бял Мерцедес долу, с две фигури – мъжка и женска, които ще изобразяват желанието на много жени да бъдат преследвани от бели Мерцедеси и други такива идиотщини. На скалите до галерията ще имаме мултимедия, която ще бъде една работа на самия Робърт, но значително по-различна като визия от това, което ще бъде видяно на предишните две места. Но ще се доближава до това, което ще представим, като графични листове. Друг Paradise, друг рай. Тази прожекция ще бъде четвъртото нещо, което ще покажем. Нещата ще се допълват взаимно.

А какво е Нощта на музеите и галериите за Пловдив?

Една възможност на големи маси от хора да се придвижват из града, ходейки по музеите и галериите, това е.

А за Вас?

Същото. Самият акт, провокацията, че това се случва през нощта, кара хората да тръгнат да се такъркат по такива места. Ако трябва да бъдем откровени, не можем да сметнем, че няколко хиляди човека са усетили в себе си някакъв невероятен и непреодолим порив да отидат в галерия. Защо не ходят през останала част от годината? Защо трябва да чакат тази нощ? Това, което се прави в Европа и по света е естествено. Защото там във всички музеи билетът е скъп, той е 10,15,20 евро. И ако ти обиколиш няколко музея в една такава нощ, ти ще си спестиш стотина евро, тогава има логика да отидеш, защото тогава е free, свободно. В България всичко е безплатно. Това, че ще платиш в един музей два лева или пет, ще ти олекне ли джоба от цялата тази работа? Не. А те дебнат да дойде Нощта, защото примерно ще се напиват с приятели. Тези хора не повтарят да дойдат пак. Самият акт на нощното ходене им е интересен, а не, че изкуството ги привлича. Аз нямам нужда да стоя цяла нощ, за да възпитавам някого. Би било хубаво да идват и през останалото време на годината.

Автор: Надина Чолакова


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ
17.09.2011

Галерия „Дяков“

ул. „Ангел Букорещлиев“ № 17

19:00 – 01:00

„BG Paradise: Елитно изкуство за всяка маса във всеки дом“ – изложба, проект на Робърт Баръмов

Проекти в градска среда:

19:00

„Бял мерцедес ме преследва“ - ул. „Княз Александър I“ (стълбите на бар „Каменица“)

„Home, sweet home“ – ул. „Найден Геров“ (до дюнерите)

22:00

„Адам и Ева – Буквални Илюстрации“ – мултимедия на ул. „Ангел Букорещлиев“
(скалите на Сахат тепе до паркинга зад галерия „Дяков“)
„Романтично изкушение“ – трансформация на традиционно изкуство в интерактивна мултимедия,
ул. „Ангел Букорещлиев“ (скалите на Сахат тепе до паркинга зад галерия „Дяков“)

„Резервация“ е сборен обект от представените в нощта събития и е съпътствана с  развенчаваща, установяваща масовите и елитарни стойности в изкуството акция в интернет сайтовете: www.kolektiva.bg. Проектът стартира паралелно в София – „Национален природонаучен музей“


NIGHT OF MUSEUMS AND GALLERIES – PLOVDIV 2011
17.09.2011

DYAKOV Gallery

17 Angel Bokoureshtliev St.

19:00 – 01:00

BG Paradise: Elite Art for Every Table and Every Home – Robert Barumov – exhibition.

Projects in public spaces:

19:00

A White Mercedes Is Stalking Me – Knyaz Alexander I St., staircase of Kamenitsa Bar.

Home, Sweet Home – Naiden Gerov St.

22:00

Adam and Eve – Literal Illustrations – multimedia presentation – Angel Bokoureshtliev St.,
parking lot behind Dyakov Gallery.Romantic Temptation – transformation of traditional art into
an interactive multimedia presention – Angel Bokoureshtliev St., parking lot behind Dyakov Gallery.
Reservation – an object made up of the events in the Night of Museums and Galleries, which will
be presented simultaneously at the Museum of Natural History in Sofia and the Dyakov Gallery in Plovdiv.


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg