Чаената къща – там, където възхдухът е наситен с аромат на изкуство, чай и източна мъдрост


Маргарита Кондокова вече няколко години посреща в „Чаената Къща – Пловдив” млади творци, открили при нея възможност да представят на широката публика изкуството си. „Чаената Къща – Пловдив” и предишни години е била част от „Нощта на музеите и галериите”.

Как толкова различни автори попадат при вас?

Вече две години имаме най-различни изложби. Всички, които идват при нас, са на доброволни начала. Желаещите ги пускаме без някакъв твърде специален подбор. Предимно млади хора са, стараем се да им даваме път. Затова работим и с известни творци, и с все още неизвестни. За мен е важно най-вече да усетя духа им, защото при нас хора със сходен тип мислене и живот се свързват.

В „Чаената къща” и предишни години е имало изложби за Нощ на музеите и галериите – Пловдив. Каквобихте могли да разкажете за авторите, които ще участват  тази година, както за самите им творби?

Лилия Зайкова, която участва с „В духа на дзен”, е много етичен, много чист творец. Тя не търси външни изяви, години наред рисува заради самото удоволствие от рисуването. Тя е от малкото творци, които излъчват точно онова, което създават. Много добре пасва на духа на „Чаената къща”. Тя ще представя своите картини, изработени върху кожа. Много изящни творби – също като нея.

Елица Йоргова е пребивавала в Индия една-две години и е попила от духа на Изтока. Сега тя преподава йога. Заедно с Николай Кайряков ще създават на място своите перформанси изненада, обединени под името „Зрънца от изтока”.

Защо, според вас,  топлината на чая и мъдроста на Изтока успяват да омагьосат всички, имали допир с тях?

В Япония ритуала на чая се е зародил като обединител на изкуствата. Той самият е изкуство, омагьосващ може би точно, защото около него могат да се водят само топли, меки, приятни разговори. Като че ли духът ти се успокоява.

Откога датира Вашият интерес към Изтока и източните учения?

По стечение на обстоятелствата съм била на изток преди около 20години. И може би оттам. Имах възможността да бера чай, да видя източните изкуства. И чаят от хоби стана моя работа. Покрай чая ние допълваме себе си, тук се превърна в клуб на радостта. Мога да се похваля, че в Пловдив сме единствената чаена къща, където се дава информация за чая и за неговото полезно действие. Спрямо това, което усетя в отсрещния човек, аз подавам онова, което му е необходимо.

Вашата галерия е показвала най-различни по същност и насоченост изложби. От погледа на времето, коя е била най-интересна за вас лично?

Всяка изложба е с различен дух. Всяка една е като новородено дете за мен. Интересно ми е обаче какво се случва след това. Моята професия е изкуството, аз съм била в изкуството, на сцената, години наред. Сега аз тръгвам от душата към изкуството. Духовността води навътре в нещата. Аз гледам зранцето вътре в хората. Но не търся нищо – нещата се случват сами. Аз тук съм отворена за всеки духовно богат човек.

Автор: Станислава Миленкова

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011
17.09.2011

ЧАЕНАТА КЪЩА

ул. „Абаджийска“ № 10

www.teahouseplovdiv.com

19:00 – 01:00

„В духа на Дзен“ – изложба живопис (масло) на Лилия Зайкова

Лилия Зайкова е завършила при проф. Ненко Балкански и Петко Владов. Авторката работи в класически стил и сюрреализъм. Нейни картини са част от частни колекции в различни държави. Изложбата комбинира живописна работа върху кожа и нетрадиционни рамки, раздвижващи пространството именно в стила на Дзен.

20:00 – 21:00

„Зрънца от изтока“ – йога пърформанс на тема чай и йога. Автор: Елица Йоргова, йога инструктор

21:00

„Зрънца от изтока“ – изработване на японски фенери, Николай Кайряков

NIGHT OF MUSEUMS AND GALLERIES – PLOVDIV 2011
17.09.2011

Tea House

Abadjiyska St.

www.teahouseplovdiv.com

19:00 – 01:00

In the Spirit of Zen – oil paintings on leather – Liliya Zaykova – exhibition.

Liliya Zaykova graduated from the National Art Academy in Sofia, where she studied with Prof. Nenko Balkanski and Petko Vladov. She works in the classical and surrealist styles. Her paintings are the property of private collectors around the world.

20:00 – 21:00

Seeds from the East – a performance inspired by the themes of tea and yoga — Elitsa Yorgova (yoga instructor).

21:00

Seeds from the East – Japanese lantern making: Nikolai Kayryakov.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg