Програма “Град и публични пространства”


За седми пореден път  в „Нощта на музеите и галериите” Пловдив ще се посвети на изкуството. Градът, улиците, площадите, парковете, тепетата ще са местата, където художници, музиканти и интердисциплинарни артисти ще поканят публиката да стане част от тяхното изкуство. Градските локации и публичните пространства в Нощта стават сцена, но и съучастник в пътя до публиката, в смисъла на творбите.

Тази година ще бъде различна, защото организаторите от Фондация Отворени изкуства поставят акцент на проектите в публични пространства като разработват две платформи: “Отворена покана за проекти НОЩ” и “Международни проекти НОЩ”. Избрани след отворената покана, дванадесет творби ще бъдат реализирани за първи път в съботната нощ, a част от тях ще останат и след Нощта за града. В рамките на Програма “Международни проекти НОЩ” от страна на Фондация Отворени Изкуства е поканен известният куратор Яра Бубнова, която ще представи два проекта на утвърдени интернационални артисти – Вадим Фишкин и Групата Irwin.

Музиката, така присъща на ритъма на градския живот, също ще бъде активен участник в Програма „Град и публични пространства”.

„ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА ПРОЕКТИ НОЩ“

Своеобразен лакмус за естетически и граждански позиции, “Отворена покана за проекти Нощ”  дава път на широка гама от новаторски проекти. Голяма част от тях подкрепят млади творци.

Двама чуждестранни  артисти, които творят в Пловдив, инициират мащабни проекти в Нощта.

Инициатор на първото пълно поставяне на “Трактат” на Колинс Кардю е композиторът Нима Гуше, който заедно с Plovdiv Scratch Ensemble и хор „Детска китка“ ще представят в 193 минути 193 страници от „Tрактата”, написан в периода 1963–1967 г. Изпълнението е основано на свободна интерпретация, тъй като Кардю замества композирането и класическите партитури с рисунки и графични изображения. За интересуващите се от експериментална класическа музика тяхното изпълнение на Античния Одеон ще бъде неповторимо събитие.

Стюарт Маккълок ще издигне 10 метрова надуваема скулптура на космонавт, отправил поздрав към небето, под звуците на духов оркестър на Централния площад пред Военния Клуб.

Два от проектите по „Отворена покана за проекти НОЩ“  засягат проблеми на ръба между съвремена урбанистика и изкуство като се занимават с битуването на сгради от времето на социализма, и двете дело на архитект Шинков.

За Братската могила сръбската художничка Дария Медич ще трансформира работата си „Южна колекция”. Проектът анализира институционализацията на публичното пространство като работи с изоставени сгради. Досега е изпълнен за сградата на Холандския център за визуални изкуства.  За Братската Могила Дария ще направи корекция на идентичността чрез използване на интернет страницата и логото на Mall of Plovdiv, намиращ се точно срещу eмблематичния монумент от времето на социализма.

Пред легендарното пловдивско кино „ Космос” ще се състои прожекцията на филма „Кино Комсомол/ Космос“ – за хронологията на събитията (февруари-юни 2011) около спасяването на сградата. Автор на филма е Пенка Попова.

Прожекциите на филми на открито са разделени в две тематични секции с подбрани локации. В Стария град – предимно изследователски  и документални филми и по открити типично градски локации като паркинги и калкани, избрани за артистичните видеофилми.

В Стария град на  Небет тепе ще бъде показана селекцията „Наши си работи“- късометражни документални филми на Димитър Шопов и Александър Панайотов, а на Лапидариума до полунощ ще бъде представен Фестивалът на етнографския и антропологичен филм.

Специална селекция за градските паркинг-прожекции в Нощта представят партньорите на събитието VIVACOM fund на паркинга на ул. „Станислав Доспевски“, съвсем близо до инфопункта. Селекцията „Видео, видео пумпал“ с куратор Павлина Младенова представя „цветовете“ и „въртеливите движения“ на съвременното видео изкуство чрез 3 видео арт селекции, които, макар и концептуално диференцирани, символизират унифицираната технология на движещия се образ в маниера на видео арта.

Други паркинг-прожекции са тези на ул. „Хр. Г. Данов” №37, до сградата на EVN, където ще бъде прожектирана селекция Visualcontainer на италиански видео арт от Алесандра Арно (Милано), както и на паркинга до църква Св. Богородица с работите на Рената Каминска (Берлин). В нямото видео на Рената „180“, което в продължение на 10 години е било забранено за показване, авторката разказва за спортно събитие в Германия за мъже от 56 до 81 години.

Нови за Нощта, също подкрепени по „Отворена покана за проекти НОЩ“, са интерактивните проекти, използващи видео, които също заемат колоритни градски пространства – отново паркинги в Капана и по улица Отец Паисисй.

На паркинг на улица Константин Стоилов в Капана ще започне своя живот анимираният герой от проекта „Homo faber – Franky“ на художниците Велизар Димчев и Калоян Димитров. Той ще въвлече преминаващите през улицата хора в своебразна видео игра.

Градски портрет 2.0 „Влез в рамка“ e аудио-визуален проект на Сдружение „Плюс“, който цели да представи споделената среда като организъм, съставен от различни „експонати”, всеки от които носи своя собствена стойност. Работата е пряко свързана с улица Отец Паисисй и се разполага точно там.

Протест в артистична форма и визуална критика изразяват два проекта в Квартал Капана.

Студенти от АМТИ Пловдив, обединили се под името „Posterior Position“, ще поставят с комплексен – видео, музикален, пърформативен проект темата за цикличността в обществото днес, неспособно да създаде среда за развитие на младото поколение, на запустяла свободна площ  на ул. Загреб.

По същото време на границата между Стария град и Капана, на ул. „Абаджийска“ и ул. „Криволак“  живописецът Ивайло Христов ще експериментира с нова техника – компютърната графика. Неговият проект „Cultural Reflexion“ се явява експеримент за създаване на арт продукт с използване на популярни рекламни практики в съвременна градска среда.

Нощта за част от проектите е само началото. Макар и инициирани и подкрепени по повод Нощта, два проекта ще останат за града и след съмване. Това са Библиобус – новата градска читалня и PLOVEDIV.

На ул. „Отец Паисий” ще бъде открита нова обществена библиотека – проект на Студио 8½. Нова обществена библиотека „Отец Паисий“ е мобилна читалня, създадена в стар тролейбус.  Улица „Отец Паисий“ е избрана за място на проекта от една страна заради името, което носи, и от друга – защото там е бил пуснат в движение първият тролейбус в Пловдив.

Отворената покана роди и новия запазен знак на Пловдив. „PLOVEDIV“ е проект на Милен Гелишев и Симеон Тодоров. Този надпис, вплитащ думата Love – Любов в името на града, ще бъде поставен като светещ знак на ул. „Станислав Доспевски”. Работата е вдъхновена от виждането на съвременния човек за града, за комуникацията и креативните начини, по които може да брандираш мястото и емоциите си.

“МЕЖДУНАРОДНИ ПРОЕКТИ НОЩ”

Тази година Нощта за първи път има и своя куратор на международни проекти. Това е изкуствоведът Яра Бубнова. По нейна покана ще бъдат показани два проекта: проектът на руския художник, живеещ в Словения Вадим Фишкин и представянето на словенския арт проект „Карта на източноевропейското изкуство“ на групата IRWIN.

В инсталацията „Фар“ сърцебиенето на худoжника Вадим Фишкин се предава в реално врeме към осветителни уреди и така, може да се каже, че се превръща в светлина. Използвайки супермодерно средство за комуникация – смартфон, художникът реализира една от най-романтичните метафори за взаимоотношенията на твореца с публиката. За първи път тази инсталация, обвързала в едно изкуство, наука и техника, е представена на първото издание на Манифеста в Ротердам през 1996 г.; същата година сърцето на Фишкин премигва и през ажурния купол на Сецесиона във Виена.

Другият проект на куратора Яра Бубнова ще бъде представен на ул. Отец Паисий № 36. „Карта на източноевропейското изкуство“ на групата художници от Словения ИРВИН (IRWIN) е уникален интернационален, политически и изследователски проект, започнат през 2001 г.  В началото на проекта те канят  куратори и критици от пост-тоталитарното пространство на Европа да посочат имена и събития от втората половина на 20 век, оформили езика, средствата и посланията на изкуството от „нашата страна” на Желязната завеса преди и след падането й. Мотото на проекта е „Историята не е даденост. Помогнете да я изградим“. Проектът съществува под формата на инсталация.  Гост в Нощ на музеите и галериите – Пловдив ще бъде един от основателите на група ИРВИН – Миран Мохар.

Музикалните и ГОСТУВАЩИ проекти в Програма „Град и публични пространства”

С начална точка Централна поща и по маршрута на Нощта ще се движи пловдивската адаптация на нашумелия A to JazZ Festival. Уличното джаз шествие ще бъде от бендовете Brazz ViliDJ и Quartet CORD и е представено с подкрепата на Фондация Америка за България.

В Тютюневия склад на ул. Иван Вазов e официалното афтър парти на Нощта, чиито специални гости са Досю Амуджев и Sirius & Methodikal от Reel Feel.

В същата сграда на Тютюневия склад, преди началото на арт-партито, Гьоте-институт в България, BrainStoreProject и deufert&plishke ще покажат съвместния си проект „±359 Topology“. Проектът съдържа близо 10 провокативни елемента, които показват визията на артистите за това какви са културните и обществени трансформации в България през последните 25 години.

Като коментар на Програмата „Град и публични пространства” се явява участието на Галерия Сариев „Половин истина /1 година гаранция“, която представя работи на двама известни творци –  Правдолюб Иванов (София) и Даниел Кнор (Берлин). „Половин истина“ и „1 година гаранция“, реализирани преди по различно време и в различни пространства, сега са събрани по покана на галерията под едно име и разпространени като спрей надписи из Пловдив.

Събитията в рамките на платформата “Международни проекти” и “Отворената покана за проекти Нощ” се реализират благодарение на подкрепата на Фондация Америка за България.

За допълнителна информация:

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА

базов организатор на Нощ на музеите и галериите – Пловдив

ул. Отец Паисий 36, Пловдив 4000, България

www.openarts.info, 0888520375, 0885550993, office@openarts.infoОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg