Съвременното изкуство има нужда от ново описание


Биографията на Рената Kаминска  е изключително пъстра и богата. Тя е родена през 1974 г. в Полша, но в момента живее в Берлин. Автор е на много изложби, представени в Мюнхен, Берлин, Лайпциг, Варшава, Лондон, Ню Йорк и в много други градове. По време на Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2011, тя ще представи два свои филма: “180” и “Евро”.

Опишете себе си с няколко изречения.

Родена съм в социалистическа Полша, в  Източната граница (чувала  съм, че сега този термин е политически некоректен. Ако това е вярно, означава, че не знам откъде съм ). Започнах да се занимавам с изкуство, след предварителния изпит за художественото училище на Бернардо Морандо в Замосц. Едновременно с това отидох на изпит за медицинско училище. Всички предварителни изпити бяха по едно и също време и беше невъзможно да ги изкарам един по един. Обичах изкуство, но неврологията също ми беше страст. За съжаление, по време на медицинскиа ми изпит забелязах, че не мога да гледам  отворени рани, защото  припадах. Затова избрах изкуството.

Филмите, които сте подбрали за Нощта, са напълно различни един от друг. Защо решихте да покажете точно тези два?

Двете видеа са перфектни за прожекция на публични места, тъй като някои от проектите ми изискват повече усамотеност. И двата филма са свързани с универсални човешки копнежи и поради тази причина те са разбираеми не само за “професионалната” публика.

Трябвало е да изчакате 10 години, за да покажете филма си “180”. След  толкова дълго време  бихте лиискали да промените нещо?

Да, трябваше да изчакам, но такиви промени във времето не са рядкост в моята работа. Но има една голяма разлика – понякога това зависи от теб, но понякога (както в моя случай) не можеш да направиш нищо, трябва да чакаш. Много често събирам материали и започвам да работя, но след това ги отлагам за известно време и се връщам към тях отново по-късно. Ако става въпрос за моя филм, времето е било твърде малко, така че проектът все още е актуален. И наистина много се радвам за това.

Защо решихте да промените ЕВРО в ORO? Смятате ли, че парите или еврото могат да направят хората щастливи?

Неологизмът на еврото е свързан с името на съвременна Европа, но също така звучи като древното име на златото на латински. Тези две значения са предмети на моята работа. Но хората могат да открият и други аспекти, например социални или образователни.

Вашият първи филм е за германците, вторият – за европейците. Вие сте полякиня, която  живее в Берлин.  Учили сте по време на възхода на Академията за визуални изкуства HGB – Лайпциг. Как виждате географско развитие на световната арт-карта днес?

И двете творби се отнасят към европейската общност и по-специално към капиталистическа Европа – Европейският съюз, скандинавските държави или Швейцария. Аз живея в Берлин, защото животът тук е  по-лесен за художниците. Естествено, Берлин не е съвършен, но той-дава по-добри възможности в сравнение с другите места, където съм живяла. Учила съм в Люблин, Цюрих и Лайпциг. В Лайпциг  бях в програма, фокусирана по-скоро върху теоретичния, отколкото практическия аспект на изкуството. В HGB има класове, посветени само на един вид изкуство, например рисуване или графити. Също имаше клас за смесени медии – където бях и аз. Според мен имаме нужда от нови думи, за да опишем изкуството на новото поколение. Новите ситуации винаги са свързани с нов речник.

Разкажете ни повече за Вашия проект Bel Etage.

Изложбата „In Our Nature” обединява работата на12 международни артисти, чиито проекти разглеждат връзките между човека и елементите, които го свързват с природата. Поради тази причина, тези прожекции се фокусират по-малко върху очарованието и красотата на природата, възвишеното в нея или на природни бедствия, които напомнят на хората за тяхната уязвимост. Видеата по-скоро представят човечеството като вид “естествена опасност” – непредвидима, неконтролируема и често разрушителна. Освен това, поканените автори изследват четирите елемента като призма на опит, отражение на идеология, култура, дебат между екология и околна среда. Живеейки в естествената околна среда на пост-индустриалните градове, които могат да бъдат разглеждани като градска джунгла, ние ставаме все по диви “в нашата природа”.

Автор: Якоб Мунко


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011
17.09.2011

ПАРКИНГ – 5

Църква „Св. Богородица“

21:00 – 01:00

„180“ – ням филм, c-video, 2008 г., 8:30 мин. Автор: Рената Каминска

„EURO“ – стерео-видео, c-video, (2010), 3:04 мин. Автор: Рената Каминска

Рената Каминска е родена през 1974 г. в Полша, живее и работи в Берлин. Реализирала е самостоятелни и групови изложби в Мюнхен, Берлин, Лайпциг, Варшава, Лондон, Ню Йорк и др. Филмът „180“ е заснет в Улм, Югозападна Германия, по време на спортни събития за мъже от 56 до 81 години. Филмът е датиран 2008 г., защото 10 години не се дава разрешение за разпространението на лентата.

Проектът е реализиран по „Отворена покана за проекти НОЩ“ на Фондация „Отворени изкуства“.

NIGHT OF MUSEUMS AND GALLERIES – PLOVDIV 2011

17.09. 2011

Parking Lot, Sveta Bogoroditsa Church

21:00 – 01:00

Two videos by Renata Kaminska:

180 – silent movie, c-video, 8:30 min., 2008

EURO – stereo video, c-video, 3:04 min., 2010

Renata Kaminska was born in Poland in 1974. She lives and works in Berlin. Her works have been shown in solo and group exhibitions in Munich, Berlin, Leipzig, Warsaw, London, New York and others. The silent film 180 was shot in 1998 in Ulm, Southwestern Germany, during a sports event for men aged 56 to 81. Because it was impossible to secure a permission to show it for ten years, it is dated 2008.

The project is part of the platform Open Call for Projects of the Open Arts Foundation.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg