Международни проекти НОЩ: East Art Map / IRWIN


В рамките на Нощта на музеите и галериите в Пловдив на 17 септември 2011, Фондацията Отворени Изкуства реализира платформата си  “Международни проекти”,  за чийто куратор в тазгодишното издание е поканена Яра Бубнова. Тя представя два специално подготвени проекта.

Единият от проектите е “Карта на източно-европейското изкуство” (East Art Map, 2002) на групата художници от Словения IRWIN. Работата ще бъде показана за осемте часа на Нощта на музеите и галериите  – Пловдив в независимото пространство на ул. “Отец Паисий” 36. Специален гост и представител на IRWIN ще бъде член на групата -художникът Миран Мохар.

“Карта на източно-европейското изкуство” е уникален интернационален, политически и изследовaтелски проект, започнат през 2001 г. от групата IRWIN.

Независимо от изключително успешната си международна кариера, авторите на проекта са се убедили от собствен опит колко непълна, особено в съвременната си част, е т. нар. световна история на изкуството. Поканили са куратори и критици от пост-тоталитарното пространство на Европа да посочат имена и събития от втората половина на 20 век, оформили езика, средствата и посланията на изкуството от „нашата страна” на Желязната завеса преди и след падането й.

Проектът съществува под формата на инсталация, включваща самата карта на взаимовръзките и влиянията, видео-селекцията и база данни. “East Art Map” придоби характеристиките на енциклопедичен справочник след като книгата бе издадена и преиздадена от MIT Press, Кембридж, САЩ.

Мотото на проекта “Историята не е даденост. Помогнете да я изградим”, му позволява да прекрачи рамките на една утопична арт-инициатива и не само да отвоюва за художници, работили извън властовите центрове на институции и пазара, полагаемото им се място, но и да промени гледната точка спрямо съвеременните процеси.

Групата ИРВИН се формира през 1983 година от художниците Душан Мандич, Миран Мохар, Андрей Савски, Роман Ураниек, Борут Вогелник, идващи от пънк и графити сцената. Като група са съучредители, заедно с музикалната формация Leibach (Лайбах), на колектива NSK – Neue Slowenische Kunst (НСИ – Ново словенско изкуство). Сред най-известните им проекти са “Ретроавангард”, “NSK Посолства във времето” и „NSK Консулства”, издаващи престижните в целия свят NSK паспорти, “NSK караул” и др. Групата ИРВИН са взимали участие в редица големи интернационални изложби, включващи 9-то Истанбулско Биенале (2005), 50-то Венецианско Биенале (2003), Манифеста в Ротердам  (1996), също “Eye on Europe” в Museum of Modern Art – MoMa, Ню Йорк (2006), и  “Das Schwarze Quadrat: Hommage an Malewitsch” в Kunsthalle Хамбург (2007)

Яра Бубнова е куратор и художествен критик от София, родена в Москва, Русия, където се дипломира в Катедрата по история и теория на изкуството на Московския държавен университет. Живее в София и работи в Националната галерия за чуждестранно изкуство като хранител на Отдела за източно-европейско изкусктво.

Между 2003 и 2006 г. е ръководител на мултидисциплинарния проект Визуален семинар, посветен на урбанизма на нео-капиталистическо общество.

Яра Бубнова ръководи програмата на Галерия ИСИ – София от нейното откриване през 2009 г. В пространството на галерията се представят групови и индивидуални изложби, лекционни програми и презентации, в това число на Наградата за млади български художници БАЗА и Награда за критиката “„Избрана литература за пишещите за изкуство”.

Сред другите й по-важни самостоятелни и съвместни кураторски изяви са “След полета», Галерия ИСИ-София; “Неуловимият предмет на изкуството”, Галерия Дана Чаркази, Виена (2011);  “Фото аз, фото ти”, Калверт 22, Лондон; “Отвъд кредита”, Истанбул, Турция (2010); “От идеология към икономика”, Музей на съвременна история на Русия, Москва;  “Обща история и нейни частни случки”, Музея до поискване (Museum auf Abruf), Виена; ”Техники”,  Галерия ИСИ-София;  “Преливащи граници”, Три постал, Лил, Франция (всички – 2009); “Eвразия. Географската разтворимост на изкуството”, Музей за съвременно изкуство Роверето/Трентo, Италия (2008); “Откога не сме се виждали. Близки отношения с Музея до поискване”, изложба за откриването на Музея до поискване (Museum auf Abruf), Виена (2007); “История в сегашно време” в рамките на “Бележки под линия: геополитики; пазари; амнезия” – 2-то Московско биенале на съвременното изкуство (2007); “Веселие”, музей Казино Люксембург, Люксембург; “Диалектика на надеждата. 1-то Московско биенале на съвременното изкуство” (и двете през 2005); Manifesta 4 във Франкфурт на Майн, Германия;  “Говори с човека на улицата”, в рамките на “Реконструкция” – 4 Международно биенале, Цетинье, Черна гора; “Двойна връзка”, София (и трите през 2002); “място/интерес”, НГЧИ, София (1999); “Ars ex Natio. Произведено в България” – годишна изложба на Центъра за изкуства Сорос (1997); “В търсене на отражението си” (1994) – и двете в Пловдив, Старият град.

Яра Бубнова курира и организира националните участия на България в 48 Венецианско биенале (1999); в 3 Цетинско биенале, Черна гора (1997); 4 Биенале в Санкт-Петербург, Русия (1996); 22 Биенале в Сан Пауло, Бразилия (1994).

Яра Бубнова е Председател на българската секция на AICA (Международна асоциация на художествените критици); член на борда на Международната фондация Манифеста (International Foundation Manifesta); член на CIMAM (Международен комитет на ICOM за музеи и колекции на съвременното изкуство) и на IKT (Международна асоциация на кураторите на съвременно изкуство); член на Академичния и Художествен съвет на MOCA-China  (Музей за съвременно изкуство-Китай), Хонконг.

Яра Бубнова е Управителен директор-основател на Института за съвременно изкуство – София (1995 г.).

East Art Map

www.eastartmap.org

Платформата “Международни проекти” в рамките на “Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ се реализира с подкрепата Фондация Америка за България.


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011
17.09.2011

Програма “Град и публични пространства”

17 септември, 19:00 – 01:00 часа

ул. „Отец Паисий“ № 36, пресечко с ул. “Гурко”

(независимо пространство)


Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg