“Половин истина” – анонимно от Правдолюб Иванов


Понякога изкуството задава въпроси. Рядко обаче дава отговори. Понякога ни провокира, предизвиква ни. Завихря съзнанието и буди сетивата. Но никога не ни оставя безразлични.

Това успява да постигне Правдолюб Иванов. Той e роден през 1964 в Пловдив. Живее и работи в София. Завършил е Национална Художествена Академия – София, където днес е преподавател. От 1995 г. е член-основател на Институт за Съвременно Изкуство – София. През 2007 г. заедно с Иван Мудов и Стефан Николаев представят България в кураторския проект на Весела Ножарова „Място, на което не си бил преди“ на 52-то Венецианско биенале. Участник е в 4-то Истанбулско биенале през 1995; в 14-то биенале Сидни, Австралия през 2004; в 4-то Берлинско биенале през 2006 година. В Нощта ще се включи с общ проект с Даниел Кнор – Половин Истина / 1 година гаранция. Надписът “половин истина”  ще бъде разделен по своята дължина  и само горната или долната част ще бъде експонирана.

Тази година е много активна за Вас. Разкажете ни повече за проектите си.

Годината започна с един проект в град Усти над Лабе в Судетската част на Чехия.Предмет на изложбата бяхапубличнипроекти, които сами по себе си включваха местните пространства и местната ситуация.От мен искаха да работата ми да бъде в един проблемен квартал в покрайнините на града. Следващото събитие беше  съвместната ни работа с галерия „Сариев”и представянето и на Viennafair. Успоредно с панаира участвах и в две други изложби във Виена. Едната беше курирана от Яра Бубнова и се проведе в галерия „Дана Чeркаси”, а другата –  в галерия „Кринцингер”, с куратор Рене Блок. Също имах участие в център „Помпиду” в Париж, в „Кралската академия на изкуствата” в Лондон и в галерия „Роял” в Мюнхен.

Как се променя работата Ви на творец през такива години?

Чувстваш се по-добре и по-активен. Малко уморен, но пък вдъхновението идва с работата.

Вие, като преподавател, как смятате – талантът дар ли е или умение, което се развива?

Има много теории за това. Срещал съм хора, които са започнали от нулата, но са постигнали добри резултати. Четох една версия, според която, в каквато и област да работиш, трябва да положиш 10 000 часа труд в продължение на 10-15 години, за да се отличиш от средното ниво. Смятам, че човек трябва да се труди, дори да е талатлив.

Как възникна идеята за съвместен проект с Даниел Кнор?

Идеята беше на Веси Сариева, тъй като проектът на Даниел е подобен – анонимна намеса, провокация на общото и на частното, на институцията и на отделната личност. Харесвам такива прояви на изкуството, защото не оставят място за предразсъдъци. Те дават воля на съзнанието на зрителя да достигне сам до своите изводи. Все пак изкуството не дава отговори, а задава въпроси. Надписът, който ще поставя аз – „Половин истина”, може да бъде разглеждан в зависимост от контекста на мястото си. Например, пред EVN би бил разбран по един начин, пред  Държавните архиви – по друг. Това е чарът на целия проект.

Срещали ли сте се с Даниел?

Да, срещали сме се в Мюнхен, но не по повод на участието в Нощта.

Какво е за Вас Нощ на музеите и галериите – Пловдив?

Много е хубава Нощта. Предлага един нов поглед към изкуството. Но изкуството само по себе си не е ценност, ценно е това, което то успее да предизвика като реакция, като емоция.Ценност е животът, а изкуството е само начин да го изживееш по-добре.

Автор: Рафлин Саркисян

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011
17.09.2011

Програма “Град и публични пространства”

Представя Галерия „САРИЕВ“

19:00 – 01:00
„Половин Истина / 1 година гаранция“ – Автор: Правдолюб Иванов, Даниел Кнор

Галерия Сариев представя съвместно авторите Правдолюб Иванов (София) и Даниел Кнор (Берлин), с две техни работи „Половин истина“ и „1 година гаранция“, реализирани преди по различно време и в различни пространства, а сега събрани под заглавието „Половин Истина / 1 година гаранция“ за Нощта и програмата Град и Публични пространства в Пловдив.

„Половин истина“ на Провдолюб Иванов е инсталация от две части, реализирана за първи път в Созопол през 1999 г. и впоследствие в София, Швейцария и Германия. „Половин истина“ ще бъде представена в Нощта като спрей надпис непосредствено пред и около локациите на участващите културни институции в събитието.

„1 година гаранция“ на Даниел Кнор е работа в две части, реализирана в Skulpturenpark Berlin_Zentrum през 2007 г. В Нощта ще бъде представена по идентичен начин. Едната част – стандартна галерийна табелка на фасадата на Галерия Сариев с изписано името на автора, заглавието „1 година гаранция“ и уточнение „публично пространство“. Вторият елемент на работата са сателитни надписи със същия графичен знак, изписан с шаблон и спрей на фасадите на публични пространства в цял Пловдив. Работата коментира културата на графитите и осигурява „Печат на одобрението“ за публичните места, определени като такива от артиста.

http://sariev-gallery.com/

……………………………………………………

Public Spaces

Presented by the Sariev Gallery

19:00 – 01:00
Half-Truth / 1-Year Warranty – Pravdoliub Ivanov / Daniel Knorr.

The Sariev Gallery presents artists Pravdoliub Ivanov (Sofia) and Daniel Knorr (Berlin) and their works Half-Truth and 1-Year Warranty each other in The City and Public Spaces Program of the Night of Museums and Galleries.

Pravdoliub Ivanov’s Half-Truth is an installation in two parts, which was first shown in Sozopol (1999), then in Sofia, Switzerland and Germany. During the Night of Museums and Galleries, the project will take the form of inscriptions sprayed immediately in front or around all of the Night’s locations.

Daniel Knorr’s 1-Year Warranty also comes in two parts. It was first shown in Skulpturenpark Berlin Zentrum in 2007. During the Night, one part of it – a “mother label” made of enamel with the artist’s name, the work’s title and the phrase “Public Space” will be mounted on the façade of the Sariev Gallery, while the same sign will be stencilled onto façades throughout Plovdiv as the artist’s “stamp of approval”. The work is a commentary on the contemporary graffiti culture.

www.gallery-sariev.comОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg