Революция, въплътена в изкуство


Завършила магистратура по графика в Националната художествена академия,  талантливата млада авторка Наташа Кюпова не спира да изненадва с модернистичните си проекти, пресътворени в инсталации и в сюрреалистични пластични композиции.  Нейна е първата награда за живопис на Дружество на пловдивските художници за 2009 година. Номинирана е за награда  „Гауденц Б. Руф” за ново българско изкуство и награда „Алианц”. Както за всички свои изложби, така и за тази, която ще представи в седмото издание на Нощ на музеите и галериите, избира оригинално и провкативно заглавие – „Революция сега” .  Свидетел на един от протестите в Югоизточен Лондон, разбираме от нея, как един наблюдател, с невъобразимо цветния си творчески усет , прави от събитията изкуство.

Тази година ще се включите в Нощта с изложбата „Революция сега”. Защо избрахте мотива за протеста?

Представете си,  че току-що сте се приземили на тази планета и се сблъсквате с нейните обитатели…без възможност да ги поставите в някакъв контекст или рамка, просто наблюдавате и преживявате това, което се случва, тяхното поведение – необичайно и напълно непонятно.

Обяснението, което вашият ум е способен да даде, би било абсурдно. Не познавате техните разбирания за добро и зло, за да съдите действията им…

С такива очи са наблюдавани обектите на моите работи от последните 2 години.

Преживяването да бъдеш едновременно част от тълпата и наблюдател на странни  хора, извършващи странни действия, извадени от удобния контекст на историческа или морална рамка – това ме провокира.

Какво е отношението Ви към случващото се в Лондон? Мислите ли, че е време и в България да се осъществи подобна революция?

Фразата  „Революция сега” е просто заглавие на моята изложба –  темата,  която изкристализира на фона на размириците през тази година на много места по света. Това не значи, че аз определям събитията в Лондон като революция, все пак не съм политически коментатор, има експерти, които се изказват по тези въпроси.
А иначе аз не желая в България да има каквато и да е форма на война, дори и ако целите за нея са оправдани.   

Има ли българинът изявена гражданска позиция?

Определено има. Това става ясно на всеки, който кликне на новинарска страница или форум в интернет и прочетекоментарите там, които в повечето случаи изразяват крайна позиция без никаква доза съмнение.

Но вместо постоянно да се самоанализираме, просто трябва да започнем да решаваме проблемите си.

Кое е общото между войната и карнавала според Вас?
В началото на тази година в Югоизточен Лондон станах свидетел на „Карнавал срещу орязването на бюджета”  (“Carnival against cuts”), където местните хора протестираха срещу затварянето на национални поликлиники, библиотеки и детски центрове. Те пееха песни, барабаняха с  тигани, лъжици и други кухненски и подръчни вещи, бяха облечени в странни костюми, много от тях бяха с децата си и бутаха детски колички. Това е явно една причудлива и атрактивна форма на мирен протест, в условията на демокрация. А иначе е ясно, че съпоставка между карнавал и война не може да има.

Оттогава нещата в Лондон започнаха да ескалират и придобиват други много по-агресивни  форми, за които научаваме от новините.

Чувствате ли се свободна да се занимавате с това, които искате, тук, в България? Обмисляли ли сте варианта да я напуснете, както правят много българи в последните години?

Що се отнася до свободата няма значение къде живее човек. Интересни хора има и интересни неща се случват навсякъде. Аз не съм националист от сорта на „тук съм се родил и ще живея тук завинаги”, нито пък съм планирала да „избягам”. Възможно е след  две или пет години да попадна в някое невероятно кътче на света, за което дори не съм чувала и да остана там.

Вие сте млад творец. Какво послание бихте искали да отправите чрез творбите си към останалите млади хора, дошли да ги видят в Нощта?

Отворете съзнанието си. Животът е приключение.

Автор: Галина Георгиева


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011
17.09.2011

Ателие галерия „СТУДИО 9“
ул. „Магура“ № 9 (в Капана, до бар „Макалали”)
www.saatchionline.com/natkyup

19:00 – 22:00
„Революция сега“ – изложба-инсталация от картини, рисунки и текст на Наташа Кюпова (Пловдив)

Изложбата е провокирана от протестите в Лондон и по света през тази година и поставя въпроса за личната и социална свобода. Протестът е разгледан като балансиращ на ръба между зрелищен карнавал и гражданска война.

19:00 – 22:00
„В столицата. Заедно“ – слайдшоу с автор Ангел Щерев
„Пътуването“ – късометражен филм. Автор: Ангел Щерев

………………………..

Studio 9 Gallery
9 Magura St., Kapana (next to Makalali Bar)
www.saatchionline.com/natkyup

19:00 – 22:00
Revolution Now – oil paintings, drawings, text – Natasha Kyupova (Plovdiv).

The works are inspired by the recent street protests in London and in other countries around the world and are a reflection on personal and social freedoms. Protest, according to Natasha Kyupova, balances between two types of social phenomena: carnival and civil war.

19:00 – 22:00
In the Capital. Together – slide show – Angel Shterev.
The Journey – a short film – Angel ShterevОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg