PLOVEDIV: Да обичаш Пловдив


Милен Гелишев се занимава с графичен дизайн, а Симеон Тодоров е учител по английски език. Познават се от години, но отскоро работят заедно по проект, в който се пресичат оригиналната идея на единия и креативността на другия, за да създадат проекта PLOVEDIV. Надяват се, че този надпис ще помогне на чужденците да запомнят града и така да нарасне известността му, а жителите му да го заобичат още повече.

От колко време се занимавате с графичен дизайн?

Милен Гелишев: Aз съм завършил специалност “Плакат” в Художествената Академия, а преди това художествена гимназия. С графичен дизайн се занимавам още отпреди да завърша висшето си образование.

Вашите плакати са много провокативни. Откъде черпите вдъхновение?

М.Г.: От улицата, от приятелите, от самия живот.От темите на деня, които вълнуват всички, от всичко, което се случва около нас.

Има ли бъдеще за графичния дизайн в България?

М. Г.: За графичния дизайн има бъдеще навсякъде. Той е едно много бързо развиващо се направление. Всичко, което виждаме по билбордове, табели, магазини, всичко това е графичен дизайн.Това е комерсиално направление.

Чия беше идеята за вашия проект?

М. Г.: Първичната идея е на Симеон. Заедно я доразвихме.

Каква е концепцията на проекта PLOVEDIV ?

Симеон Тодоров: Аз много обичам да си играя с думите, но с българския език е по-трудно да се направи това. Известно време живях в Словакия. Беше около празника Свети Валентин, който аз не обичам, защото всичко ми изглежда изкуствено, но за сметка на това хората изглеждаха щастливи. Не знам дали наистина е било таха, но все пак изглеждаха щастливи. Аз бях сам и се чудех какво щеше да е, ако сега съм в Пловдив, у дома. И тогава ми хрумна тази идея. В началото въобще не съм си мислел, че може да се разрасне в проект. На Милен беше идеята да участваме в Нощта на музеите и галериите. Това е доказателство, че в Пловдив могат да се случват неща. Вероятно много хора няма да одобрят, че надписът е на английски език, но по този начин той ще бъде много по-достъпен. Все пак т е един международен език и това прави надписът много по-запомнящ се и ще бъде нещо, с което хората да свързват града.

Мислите ли, че Вашата идея ще се утвърди във времето и ще се превърне в лого на града?

С.Т.: Наистина мисля, че това може да се превърне в емблема на Пловдив. Това, което мен лично ме изненада, предполагам и Милен също, е, че Общината много хареса проекта и искат инсталацията да остане подарък за града след Нощта на музеите и галериите. Мисля, че много хора ще оценят какво сме направили и ще разберат, че всъщност това не го правим толкова за нас, колкото за нашия град.

Какво е за Вас Пловдив?

С.Т.: Пловдив е дом. Аз съм кореняк пловдивчанин, въпреки, че и двамата родители не са от тук, цялото ми детство мина в този град. И въпреки че съм пътувал много, живял съм в няколко други държави, винаги се връщам, отново и отново. Градът си има свой дух и смятам, че и чужденците, които идват тук, го усещат. А и те сами го казват. Мисля, че инсталацията ще е нова емблема за града.

М.Г.: Пловдив за мен е най-красивият град в България. (Симеон: Това го казва софиянец!) Има много специално място в сърцето ми по ред причини. И се надявам, че с нашия проект ще оставим следа в този град.

Виждате ли Пловдив като бъдещо културно сърце на Европа?

С.Т.: Да, мисля, че инсталацията е доказателство, че можем да се състезаваме с много други градове и да ги преборим, пък било то и Български. В този град се случват невероятно интересни неща. Може би за много хора, които са потънали в ежедневието си, те остават незабележими. Музеите ни са винаги отворени, галериите са винаги отворени, имаме култура, просто трябва да привлечем младите към нея и да знаят, че тук наистина се случват неща.

Вашият проект е един от одобрените проекти по Отворена покана за проекти НОЩ на Фондация “Отворени Изкуства”, как решихте да кандидатствате?

М.Г.: Това беше моя инициатива. Веднага, щом прочетох за поканата на фондация “Отворени Изкуства”, ми хрумна, че идеята на Симеон може да се превърне в едно алтернативно лого на Пловдив. Много градове имат нещо като емблематично за тях лого, градове като Ню Йорк и  Амстердам например. Тези алтернативни емблеми на съответния град са много по-запомнящи се, превръщат се в култ за мястото. Така реших, че бихме могли да превърнем тази идея от един надпис, в нещо повече.

Какво е вашето лично послание към посетителите на Нощта тази година?

М.Г.: За да сме в синхрон с нашия проект, моето послание е да се обичат! Да усетят любовта в този град, в който има много по специална атмосфера, отколкото във всеки друг град в България.

С.Т.: Съгласен съм с Милен. Пловдив е град модел. Защото имаме различни религии, различни етноси на едно място и всички живеят спокойно. На центъра има едновременно голяма църква и джамия. И наистина хората трябва да се обичат! И това трябва да си го напомняме всеки ден! Ако надписът ще помогне за това – чудесно.

Автор: Надина Чолакова


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011
17.09.2011

УЛИЦА СТАНИСЛАВ ДОСПЕВСКИ“

19:00 – 01:00
„PLOVEDIV“ – Проект на Милен Гелишев и Симеон Тодоров

Работата е вдъхновена от виждането на съвременния човек за града, за комуникацията и креативните начини, по които може да брандираш мястото и емоциите си. Работата включва светлинен надпис на ключово, но не натрапчиво и все пак скрито място за града и малки сувенирни обекти в свободна продажба. Към многото си имена днес Пловдив добавя и още едно – PLOVEDIV. Авторите на проекта – Симеон Тодоров и Милен Гелишев, са съответно учител по английски и художник, а това е първият им съвместен проект.

Проектът е реализиран по „Отворена покана за проекти НОЩ“ на Фондация „Отворени изкуства“.

…………………………………………..

Stanislav Dospevski St.

19:00 – 01:00
PLOVEDIV – a project by Milen Gelishev and Simeon Todorov.

The work is inspired by the authors’ understanding of how people communicate in contemporary urban environments and uses a creative approach to place branding. It comprises of a neon sign in a key, yet inconspicuous urban location and small souvenirs for sale. English teacher Simeon Todorov and artist Milen Gelishev have added PLOVEDIV to the list of existing names of Bulgaria’s second largest city. This is their first collaborative project.

PLOVEDIV is part of the platform Open Call for Projects of the Open Arts Foundation.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg