Фондация “Америка за България” и енергията на Нощта


Интервю с Надя Симеонова – Захариева, Фондация Америка за България, програмен директор “Изкуства и Култура”

Кога за първи път видяхте Нощта на музеите и галериите – Пловдив?

НСЗ : За Нощта бях чувала и преди това, но за първи път я видях на живо миналата година (2009).  От тогава благородно завиждам на пловдивчани, че си имат такава Нощ.  В София това събитие не се получи.

Какво Ви впечатли най-много тогава?

НСЗ : В Нощта на музеите за първи път срещнах Ивомир Игнатов – Кени.  Той е усмивката на вашия град.  Няколко месеца по-късно, фондация „Америка за България” финансира ремонтът на театър „Хенд”.  Впечатли ни огромната работоспособност и амбиция на цялата трупа – не само спяха в театъра и участваха в ремонта наравно с работниците, но и след това се заеха с ентусиазъм да градят репертоар.

Помня и първата си среща с Веселина Сариева – другия безценен „движим”  и адски колоритен актив на пловдивската култура.  С гердан от карти за игра – беше наредила на гърдите си всички козове за успеха на Нощта.

Какво по-точно подкрепя Фондация Америка за България в събитие като Нощта на Музеите и Галериите – Пловдив? Какви са положителните аспекти за вас в една такава културна инициатива?

НСЗ : Не харесваме елитарно изкуство, което се прави за тесен кръг хора, само „ценители”.  Народът не ходел на театър или кино, защото не разбирал – това е голяма глупост.  Хората разбират от добро изкуство и го оценяват.  Те имат нужда от вечер навън, далеч от компютъра и телевизора, където да можеш с реални, а не виртуални приятели да съпреживееш реално, а не виртуално изкуство.  Българските музеи и галерии имат визията на прашни, застинали, скучни места, където трябва да се ходи тихо и нищичко да не се пипа.  Концепцията на Нощта е тези храмове на науката и изкуството да се превърнат в живи пространства. Харесва ни този вид ерес.

Колкото и пари да са вложени, никоя културна инициатива не се превръща в събитие без енергията на зрителите.  Миналата година тази енергия буквално беше заляла улиците на Пловдив.  Дори мисля, че самите организатори бяха стъписани от огромния интерес, който на места изпреварваше съдържанието.  Задачата на Веселина Сариева никак не е лека – от една страна да координира музеите и галериите, да ги убеди да направят специални програми и събития за Нощта, а от друга – да насочи публиката.

Средствата от фондация „Америка за България” ще бъдат използвани главно за реклама на Нощта и хонорари на изпълнители (музиканти, танцьори).

Фондация Америка за България развива широка културна политика. Бихте ли ни казали няколко думи за други мероприятия в българския културен живот, които подкрепяте?

НСЗ : За изминалата година и половина от съществуването на Фондация „Америка за България”, по програмата „Изкуство и култура” са одобрени 39 проекта.  Голяма част от тях са свързани с образование на деца и младежи – предимно извънкласни занимания.  Така допринасяме за отглеждане на бъдеща публика и за развитието на млади таланти. Страшно е, че едва под 1.5% от българите ходят на концерт, опера, балет или театър, а цели 67% гледат телевизия.

Театрални семинари „В час с театъра”, майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ, „Пет детски къта в пет български музея”, Сцена „Академия” – серия от концерти в Музикалното училище в София, където ученици свирят рамо до рамо с утвърдени звезди, „Младите в Младежкия” – програма на Младежкия театър за финансиране на дебютни проекти на млади режисьори – това са само част от проектите, свързани с образованието.

Другата област, в която сме насочили усилията си, е свързана с българо-американския културен обмен.  Скептиците сред вас ще кажат, че американската култура и без това ни залива.  Така е, но Фондация „Америка за България” се стреми да покаже качествени проекти, представени от качествени артисти.  Холивуд и евтините кримки и без нас достигат до публиката по чисто комерсиален път.

Подготвили сме цял Американски културен сезон.  Първото събитие, което предстои, е „Фортисимо Фест”, по идея и с участието на Максим Ешкенази от 10 до 18 септември в София.  Американски и български изпълнители ще свирят американска и българска класическа музика.  Максим има неизчерпаема творческа енергия, която много допада на младите хора.  За да ви заинтригувам ще кажа, че последния концерт на 18 септември ще е на открита сцена пред Народния театър, където Софийска филхармония заедно с именити солисти ще свири музика от американски филми.  Надяваме се това да разчупи дългогодишната матрица само аристократичните баби от квартала да ходят в зала „България” и да кашлят многозначително, ако се изпуснете да пляскате между частите.  Класиката не е скучна, напротив!

Фондацията застава зад още няколко подобни проекта: So Independent – Фестивал на независимото американско кино; Американски балет за България, в рамките на който ще се състоят четири постановки и майсторски класове на сцената на Софийска опера от примата на Американския балет, музата на Баланчин, Сюзан Фарел; в Народен Театър „Иван Вазов” четири големи български режисьори ще поставят прекрасни образци на Американската драма – пиеси-носители на Пулицър; в зала “България” и зала 1 на НДК цикъл „Музиката на Америка”, в който ще гостуват именити изпълнители от ранга на Мидори и Глен Дахтеров – концертмайстора на Нюйоркската филхармония.

Фондация „Америка за България” подкрепя и значими събития в чисто национален план.  Подпомогнали сме Националният фолклорен събор в Копривщица, фестивал „Аполония”, трите седмици в София на списание „Едно” – Sofia Dance Week, Sofia Architecture Week и Sofia Design Week, Международния театрален фестивал „Варненско лято” и други.

Има ли някакво послание, което бихте желали да изкажете чрез Блога на Нощта?

НСЗ : Нощта на галериите и музеите се случва благодарение на зрителите, на жаждата на хората да общуват чрез изкуството. Запазете тази енергия!

Интервю от: Дончо ХристевОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg