Шани за Нощ на музеите и галериите – Пловдив


Александра Гюзелева, по-известна като Шани, е едно от имената в българската журналистика, които нямат нужда от представяне. Актриса по образование и водещ в сутрешния блок на БНТ, вече три години тя всяка сутрин поднася културните новини в страната.

Това, че сте завършили актьорско майсторство, влияе ли по някакъв начин върху работата Ви на журналист?

Помага ми в общуването със събеседниците, в търсенето на ритъма на един разговор. Ако не бях завършила актьорско майсторство, може би никога нямаше да застана пред камера.

Вече три години сте водещ на културните новини в сутрешния блок на БНТ. Какво е усещането да знаеш, че денят на зрителите започва с позитивното в страната, поднесено от теб?

Отговорът се съдържа във въпроса – изкуството ни изважда от ежедневието. Зрителят може да хареса и не дадено събитие, може и изобщо да не го посети, но научава за  идеите на някой автор, актьор, музикант, композитор, художник, вижда картините му. Това разширява погледа към собствения ни живот.

Като човек, който отразява многообразието от културни събития в България, какво място според Вас заема в него Нощта?

Изключително събитие, което превръща посещаването на музей или галерия в приключение, което се помни месецинаред.

Какво свързвате с Пловдив?

В централната част на града витае прекрасна атмосфера. Иска ми се по-често да имам възможност да се разхождам из Стария Пловдив и не само по големите улици, но и по периферните, като „Отец Паисий“. Преди година отидохме в града за два дни и те никак не ми стигнаха! Освен с красотата на къщите, свързвам Пловдив с арменския ресторант и с „Петното на Роршах“ на Александър Секулов.

Какво е за Вас Нощ на музеите и галериите – Пловдив? Вие самата посещавате ли я?

Не съм била в Пловдив по време на събитието, но съм сигурна, че е нощен празник, който изважда хората от обичайното и ежедневното, променя представите им за вечерни забавления и предизвиква мнозина да се запалят по изкуството. Не знам на кого по света за първи път е хрумнала идеята за Нощ на галериите или Нощ на четенето, но е чудесна!

Автор: Рафлин СаркисянОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg