Космонавтът – не защото е лесно, а защото е трудно


В момента Стюарт Маккълок е арт-директо на Арт Машина – компания за изкуства, базирани в общността. За седмото издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив те ще представят надуваем и прозрачен космонавт. Извисяващ се на повече от 10 метра и сияещ в собствена светлина, гигантският надуваем космонавт на Стюарт Маккълок и Арт Машина ще предизвика у пловдивчани възхищение и усмивки.

За да опишете проекта си,  сте използвали думите на Джон Ф. Кенеди: “… не защото е лесно, а защото е трудно …” Защо избрахте точно този цитат?

Обичам предизвикателствата и смятам, че човек, за да постигне нещо велико, трябва да се труди усърдно и по този начин ще създаде нещо напълно оригинало и уникално. Доставя ми удоволствие да работя върху мащабни проекти, които, на пръв поглед, изглеждат малко вероятни или може би дори невъзможни за осъществяване. Искам да покажа нещо, което да накара хората да кажат „Уау!”, а това, в модерния свят, в който живеем, се случва рядко.

Вашият проект се нарича Космонавтът. Къде отива той?

Космонавтът ще стои на площада пред сградата на Военния клуб. Избрах това място, за да се вижда  отдалеч. Това ме интересува, защото рядко се използва в изкуството.

В предишната Нощ също работихе с публични пространства. Какво харесвате в Пловдив – в социален и градски контекст?

В днешно време цялото ми изкуство е свързано с градския пейзаж.  Вярвам, че целият град може и трябва да се използва като сцена. Пловдив има много пространства, които естествено се поддават на изкуството. Мисля, че музеите и галериите са подходящи в някои случаи, но има една невидима линия, която хората от определени социални среди не могат или не искат да прекрачат. Изкуството в публични пространства позволява на хората да участват в него. Харесвам и свободата, която ми дава възможност да си играя с пейзажа (както последните години  с части от Римския стадион), но също и ограниченията, които налага ми налага,  тъй като ме принуждават да бъда креативен и иновативен.

Какво беше виждането Ви за Вселената, когато бяхте по-млад?

Като всички млади хора, мислех, че вселената се върти около мен. Но сериозно, исках да стана космонавт. Бях запален фен на Sci-Fi,  гледах и прочитах почти всичко, каквото е било свърано с темата.

Кой е в екипа на Космоновта?

Нашият екип е разделен на няколко групи. Имаме  Mission Control, където се организират проектите, имаме Ground Crew, който е отговорен за изграждането на Космонавта и Space Cadets. Те са група доброволци, които ще  работят с нас през уикенда, за да се грижат за  Космонавта. Даже в момента търсим хора за този екип, тъй чеако някой иска да се включи, е добре дошъл.

Ако искате да се включите в екипа на Стюарт, пишете на следния адрес: plovdivspaceman@bemail.com

Автор: Якоб Мунко

————-

НОЩ НА МУЗЕИТЕ  И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ, 2011
17.09.2011

ПЛОЩАД ЦЕНТРАЛЕН
(пред Военния клуб)

19:00 – 01:00
„Космонавтът“ – арт инсталация. Aвтори: Стюарт Маккълок и Арт Mашина

Извисяващ се на повече от 10 метра и сияещ в собствена светлина, гигантският надуваем космонавт на Стюарт Маккълок и Арт Машина ще предизвика у пловдивчани възхищение и усмивки. Проектът на Арт Машина, реализиран с помощта на екип от способни и ентусиазирани доброволци, е едновременно красив и предизвикателен. Със специалното участие на Военен оркестър, Пловдив.

Проектът е реализиран по „Отворена покана за проекти НОЩ“ на Фондация „Отворени изкуства“.

…………………………

Central Square
(in front of the Military Club)

19:00 – 01:00
The Plovdiv Space Man – Stuart McCulloch and Art Machina.

Standing over 10 metres tall and illuminated from within, a giant inflatable spaceman will tower over the people of Plovdiv, triggering the imagination and bringing smiles to the faces of both young and old. Working with a group of diverse and motivated volunteers, Art Machina will create something simultaneously bold and beautiful. With the special participation of the Plovdiv Military Band.

The Plovdiv Space Man is part of the platform Open Call for Projects of the Open Arts Foundation.
Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg