Етнонощ


Старши научен сътрудник д-р Ангел Янков e директор на Регионалния етнографски музей в град Пловдив. Завършил е във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ бакалавър История и магистратура Етнология. Основните му професионални интереси са насочени към изследване на регионалното и локалното, конфесионални варианти в традиционната култура.

Какво е за Вас да бъдеш директор на музей?

Това не е много лесен въпрос. Да си директор на музей преди всичко е отговорност. Трябва да се грижиш за самата институция, колегите, за връзките с работодатели, с Общината. Важна задача е и издирването и опазването на културните ценности. Отговорността е голяма, особено за един регионален музей, какъвто е Етнографският.

Как възникна идеята за съвместната Ви инициатива с National Geographic? Каква е целта, която искате да постигнете?

Целта е да си бъдем взаимно полезни. Ние да рекламираме това, което правят National Geographic и те да рекламират нас чрез своето списание.

Според Вас включването на деца в подобни инициативи ще спомогне ли за прогреса и популяризирането на българската култура и наследство?

Винаги помага. Този, който не е влизал в огъня, той не знае какво е огън. Работата ни с National Geographic е една практика, която, радвам се, се повтаря ежегодно. Един от начините да се популяризира българската култура е участието на децата.

Освен да се забавляват с карикатурите на Цочо Пеев, посетителите на „Нощта на музеите и галериите –Пловдив 2011“ ще могат ли да се превърнат в герои на автора?

Естествено. Самият Цочо Пеев ще присъства. Той е един от най-добрите карикатуристи. За нашия град е емблематична личност. Цочо Пеев ще прави шаржове на момента и този, който иска или този, който хареса автора може да се зарадва и с негова карикатура.

Част от програмата Ви по време на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2011“ ще са карловските майстори ножари и медникари от фамилия Неделеви. Посетителите ще имат ли възможност да изпробват своите умения в тези занаяти?

Малко ще е трудно да изпробват уменията си в занаятите. Могат да пробват един-два удара.  Ще имат възможност обаче да наблюдават как майсторите изработват ножове и медни съдове. Тези карловски майстори са от малкото останали в тези занаяти. Те са много добронамерени към публиката и се радват на интереса към тях.

Подготвили ли сте други изненади за пловдивчани и гостите на града?

Естествено, че ще има други изненади. Но не е хубаво предварително да се казват. След като е празник двора на Регионалния етнографски музей ще бъде изпълнен с песни итанци.

Мислите ли, че и тази година ще спечелите приза „Полет над Пловдив“?

Аз смятам, че не това е целта. Редно е другите, които изпъкнат, да получат тази награда. А и какво ще правим две еднакви награди? За нас наградата е самото участие. Нашият музей е облагодетелстван от голямото пространство, с което разполага. Това ни помага да се представим по най-добрия начин.

Лично за Вас кое събитие от програмата ще е най-интересно?

Със сигурност интересните събития ще бъдат много повече от едно.

Автор: Десислава Самуилова


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ
17.09.2011


Регионален Етнографски Музей – Пловдив
Старинен Пловдив
ул. „Д-р Стоян Чомаков“ № 2
www.ethnograph.info

Детска програма:
17:00 – 20:00
„Детски художествен пленер“ – рисуване експозицията на музея
с любезната подкрепа на National Geographic България

Основна програма:
19:00 – 01:00
„Най- доброто от Цочо Пеев“ – юбилейна авторска изложба – карикатури

Цочо Пеев е роден през 1951 г. и от 1976 г. се занимава с карикатура, илюстрация и оформление на книги. През 1990 г. става член на Съюза на Българските Художници. Един от организаторите на Международното биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив. Има реализирани участия на национални и международни изложби, конкурси в: Англия, Белгия, Канада, Бразилия, Куба, Япония, Италия, Полша, Югославия, Гърция, Турция, Франция, Германия, Русия, Македония, Румъния, Перу, Израел, Хърватска, Словакия, Австралия, където печели специални награди и отличия.

20:00 – 01:00
„Карловските майстори ножари и медникари от фамилия Неделеви“ – изложба подготвена от Павел, Марин и Христо Неделеви

Христо Неделев (р. 1952 г.) печели първа награда на Международния панаир на народните занаяти в Етъра с копие на 200-годишен нож грошак. Той е най-добрият майстор на класическата кания (ахилесовата пета на ножарите). От 1990 г. той и брат му, Марин Неделев (р. 1947 г.) – майстор медникар, са членове на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

20:30 – 24:00„Етноритми под тепетата“ – музикално и танцово изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ при Общински Детски Комплекс – Пловдив и Формация „Поколения“ при Сдружение ФС „Иглика“ с ръководител Венцислава Еленска

………………………..

Regional Museum of Ethnography
Old Town
2 Dr. Stoyan Chomakov St.
www.ethnograph.info

Children’s Program:
With the support of National Geographic Bulgaria

17:00 – 20:00
Children’s Pleine Air – drawing objects from the museum’s exhibit.

Main Program:
19:00 – 23:00
The Best of Tsocho Peev – anniversary exhibition – cartoons – live caricature portraits.

Tsocho Peev was born in 1951. His professional interests include cartoon, illustration and book design. He is a member of the Union of Bulgarian Artists (since 1990). He is also one of the organisers of the Masters of Caricature International Biennial in Plovdiv. He has taken part in exhibitions and competitions in the United Kingdom, Belgium, Canada, Brazil, Cuba, Japan, Italy, Poland, the former republic of Yugoslavia, Greece, Turkey, France, Germany, Russia, Macedonia, Romania, Peru, Israel, Croatia, Slovakia and Australia, winning a number of special awards and distinctions.

20:00 – 23:00
The Nedelevs: A Family of Cutlers and Coppersmiths – exhibition and demonstration.

Cutler Hristo Nedelev from Karlovo is a member of the Union of Bulgarian Craftsmen since 1990. In 2010, he won the First Prize in the International Folk Crafts Fair in Etura, Northern Bulgaria, for his copy of a 200-year old “groshak” knife. He makes the best classical “kania” knives in the country. Coppersmith Marin Nedelev is also a member of the Union of Bulgarian Craftsmen since 1990. He makes beautifully varied copper pots, dishes, basins, jugs and cups. Cutler Pavel Nedelev is a member of the Union of Bulgarian Craftsmen since 2000. He makes European, traditional and hunting knives.

20:30 – 23:00
Ethnorhythms beneath the Hills – music and dance performance by the Iglika Folk Dance Ensemble (Municipal Children’s Complex) and Generations Group (Iglika Association) – director: Ventsislava Elenska.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg