“Симетрия върху целофан и хартия”


За поредна година Мария Петрова и Детски отдел към Народна библиотека “Иван Вазов” организират творческа работилница за Нощ на музеите и галериите – Пловдив. Тази година темата е „Симетрия върху целофан и хартия”. Мария Петрова работи като учител, а през последните две години има повече от 13 осъществени проекта съвместно с Народна библиотека “Иван Вазов”. Срещаме се с нея, за да разкаже за различното и любимото в работата й.

В Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2011 ще представите творческа работилница „Симетрия върху целофан и хартия”. Каквото точно ще представлява тя? Как ще занимавате децата?

Децата ще се занимават с различни техники на рисуване. Първо чрез целофан, на който има очертана форма – на пеперуда например. Формата се прегъва в средата, за да се получи симетрично, и се рисува. Работи се с перманентен маркер, за да не се размазва. Има и друга техника, с фулмастер. Чрез нея се прави отпечатък и се работи всеки път с различен цвят. Пак става шарено и принципът е да има симетрия.

Това ли ще е главният метод за рисуване тази година?

Тъй като темата е  „Симетрия върху целофан и хартия” това е едното, което предлагаме. Винаги се опитвам да бъда подготвена с няколко идеи. Например:  взимате  една формичка и отбелязвате с контурите с флумастер или с темперни бои. С пръст се изтласква навън боята и остава само формата вътре.

Откъде черпите идеи за други творчески работилници, които организирате?

Каквото и да покажа, винаги някое от децата прави нещо коренно различно от това, което показаното. Такива деца ми дават идеи за други работилнички.

А кое ще е по-различното тази година от миналата, когато сте правили „Мини картини”?

Миналата година избрах „Арт терапия” и работа с въглен. Имаше дечица, които, като приключиха „Арт терапия”, се качиха в други творчески работилници в Стария град и се върнаха обратно при нас. Дойдоха преподаватели, арт терапевти. А дойде и една страхотна компания от Варна и Бургас от 40-50-годишни мъже и жени и казаха: „Ние дойдохме да си направим подарък.” Много се забавляваха през цялото време.

Повече майки или бащи идват с децата?

Наравно, но татковците предпочитат да излязат навън да изчакат, а майките седят на вратата  и внимават нещо да не се случи.

Много ли се вглъбяват децата, ког0то работят?

Много. Дори някои игнорират майките си и крият рисунките. Казват „Не съм готова още.” или „Това не ми харесва, ще го започна пак”, започва го пак и действително се получава по-добро. Някои дори си взимат да довършат работата си за вкъщи.

А деца на каква възраст идват най-много?

Между първи и трети клас. Посещаемостта от тях е най-голяма.

Минава ли времето по-бързо, когато работите с деца?

Мога да кажа, че дори не съм го усетила как е минало.

А планувате ли, когато Вашата творческа работилница приключи да посетите друго събтие от Нощта на музеите и галериите, гр.Пловдив, 2011г.?

Да, ще ми е интересно в  АМТИИ какво ще направят, към Дома на художника, изложбите.

Какво мислите за идеята на Нощта на музеите и галериите, за инициативата?

Когато открих, че няма къде да покажа какво могат да правят децата, осъзнах, че много ми липсва подобно събитие. Защото децата желаят, имат много голямо желание да рисуват.

Автор: Цветелина Коилова

———————————

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ, 2011
17.09.2011

НБ „ИВАН ВАЗОВ“ – ПЛОВДИВ,
Детски отдел
ул. „Авксентий Велешки“ № 15
www.studiotreasures.blogspot.com
www.det-nbiv.hit.bg

16:00 – 18:00
„Симетрия върху целофан и хартия“ – уъркшоп за деца и родители с водещ Мария Петрова

Творческата работилница е отворенa за всички желаещи да порисуват – възрастни и деца. Посетителите ще имат възможност да създадат своя творба, която да отнесат за спомен от поредната „Нощ на музеите и галериите – Пловдив, 2011“.

…………………….

Ivan Vazov National Library, Children’s Department
15 Avksentiy Veleshki St.
www.studiotreasures.blogspot.com
www.det-nbiv.hit.bg

16:00 – 18:00
Symmetry on Cellophane and Paper – workshop for children and parents – host: Maria Petrova.

Open to all – children and adults. Make your own artwork and take it away as a souvenir from the Plovdiv Night of Museums and Galleries 2011.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg