A to Jazz Festival – „Джазът е магия, любов и невероятна енергия”


A to Jazz по маршрута на Нощта

„Джазът е магия, любов и невероятна енергия”, споделя организаторът на A to JazZ Festival – Петър Димитров, разказвайки за експлозивната мощ, с която Brazz ViliDJ кара хората да танцуват безспирно, а CORD – да се обадите веднага на приятелите си, защото просто трябва да бъдат чути.Този екип от музиканти ще превърне Пловдив в открита сцена, а джаз ритмите – в саундтрак на седмото издание на Нощта.

Г-н Димитров, разкажете ни за концепцията на A to Jazz Festival. Смятате ли, че ще успеете да се придържате към нея в Нощта?

A to Jazz е всъщност „От А до Я” и всичко се върти около джаза. Магията се получава, като сложиш правилните съставки и бъркаш, докато се получи идеалната консистенция от енергия, любов и невероятен заряд. Това постигнахме в София през юли, когато превърнахме Докторската градина в Градината на джаза. Концепцията ни е динамична и изненадите тепърва предстоят през юли 2012. Колкото до Нощта, A to Jazz Festival ще влезе на правилното място в правилния момент – точно в духа на това прекрасно събитие. Със сигурност няма да останем незабелязани, защото сме подготвили едно шумно улично джаз шествие със страхотни музиканти.

Как се зароди идеята за фестивала?

Идеята за A to Jazz бе да даде на София и въобще на българската джаз сцена един нов подиум за изява, по нов начин, на ново място в типична “градска среда” (много модерен израз J ). Дадохме възможност на публиката да чуе автентичните течения в джаза през последните 100 години. И то в изпълнение на изключително класни музиканти и артисти. Наистина се получи невероятно, защото хората, особено младите,  имаме неистова потребност от нещо стойностно. Ние създаваме своята среда и ето – Нощ на музеите и галериите, A to JazZ Festival и доста други подобни начинания.  

Музикантите в Нощта ще бъдат Brazz ViliDJ и Quartet CORD. Какво Ви накара да се спрете на тях?

Brazz ViliDJ има експлозивна мощ и кара хората да танцуват безспирно. Невероятна енергия, страхотен поглед върху музиката, поднесена по зашеметяващ начин. Ще се уверите сами на 17-ти септември – 10 души с медни духови и ударни. Велики джазови пиеси, както и луди преработки на добре познати хитове. Ако видите КОРД преди да са засвирили на своите четири акордеона, ще кажете, че са сватбари. Но когато започнат да изпълняват Майкъл Джексън, Стинг и Ред Хот, ще се обадите на поне още пет свои приятели да дойдат да ги чуят.

Могат ли да разчитат джаз-феновете, че фестивалът ще продължи да излиза извън рамките на София и след участието в Нощта на музеите и галериите?

Музиката  е като любовта – няма рамки и граници. Нищо чудно да се появим изневиделица с някой проект в градовете на красивата ни страна.

Какво можете да ни кажете за начина, по който се възприема джаз музиката в България? Колко широк е кръгът на слушателите?

Голяма част от колегите ми музиканти казваха, че никой не се интересува от джаз в България. И какво стана, A to JazZ събра за трите си дни около 10 000 души, без да преувеличавам. Когато имаш нещо много ценно, каквото е музиката, важното е то да бъде насочено не към правилните хора (защото всеки човек е правилен), а по правилния начин. Понякога джазът е считан за нещо неслушаемо, префърцунено, всички си представят уиски, пури и лимузини. А джазът е магия, любов и невероятна енергия. А кръгът – кръгът естествено става все по-широк! Последните две години само в София, в рамките на един квадратен километър, се откриха четири нови клуба.

Какви са очакванията Ви от Нощта?

Очаквам да срещна страхотни хора. Такива, които искат да видят творчеството на много майстори на изкуството, да вкусят от вълшебствата на една невероятна нощ, родена от ентусиазма на вас като организатори, от таланта на всички творци и от невидимите цветове на музиката, с които ще обагрим Пловдив. Тоест – всички ще сме в джаза J

Автор: Теодора Димитрова


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011

17.09.2011

По маршрута на Нощта, Начална точка: Централна Поща

Представя A to JazZ Festival

19:00 – 01:00
Улично джаз шествие от Brazz ViliDJ,  Quartet CORD – музикална джаз програма

A to JazZ организира улично джаз шествие, следвайки лъчовете на придвижване на публиката по картата на Събитието. Включват се два подвижни бенда  Brazz ViliDJ и  акордеонен квартет CORD, които добиха известност с непопулярния за инструментите им  репертоар от известни оркестрови пиеси, танга на Астор Пиацола, джаз, боса нова и поп песни. С тях музикантите са участвали в множество събития, концерти и фестивали.

www.atojazz.bg

Със съдействието на Фондация Америка за България

……………………………

Following the Night’s Itineraries, Starting Point: Central Post Office

Presented by A to JazZ Festival

19:00 – 01:00
Jazz Street Parade – Brazz ViliDJ,  Quartet CORD – live jazz program.

The A to JazZ festival organises a street jazz parade along the main itineraries of the Night of Museums and Galleries (see map). Two mobile bands — Brazz ViliDJ and the Cord accordion quartet – will be joining the parade, offering original interpretations of popular orchestral pieces, Astor Piazzola tangos, jazz standards, bossa nova and pop songs. The program has been presented at a number of concerts, festivals and events.

www.atojazz.bg

With the support of the America for Bulgaria Foundation.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg