Ясен Василев: „Само живият контакт на автора с публика може да остави истински отпечатък”


Ясен Василев е роден през 1988.  Младият поет е носител на редица награди, сред които втора награда „Веселин Ханчев” (2008 г.), дебют с национална награда на „Хермес” за „Сляп виси безкрая” и първо представление в ТР Сфумато Dirtify/WarX (2009 г.). Тази година той ще се включи за трети пореден път в Нощта с представяне на свои стихове на музикалния фон на SAVA.

В  Нощта ще представите Ваши стихове на музикален фон. Каква ще бъде музиката, как я подбрахте?

За музикалната среда ще се грижи SAVA, който стана известен в София като гост DJ на нашумелия бар „Петък”. На малко хора обаче им е известно, че той се занимава и със своя авторска музика. Даже стартира няколко нови проекта, за които може би той ще ви разкаже и като цяло интересът му е много по-обхватен от това да направи поредното парти. През юни състави музикалната среда на едно експериментално театрално представление в СФУМАТО. След това през юли и двамата участвахме във фестивала THE BRIDGE във Видин и реших да го поканя  да участва и той се съгласи. И… още нещо: аз съм инициатор на събитието, но не съм единствения поет: ще участват също Радослав Чичев (чиято първа книга се очаква да излезе по това време), Иван Димитров (по известен като прозаик, „Животът като липсваща лъжица“) и Мирослав Христов (автор на стихосбирката „Череша с гравитация“ и на още една завършена книга, чието издаване също предстои). Както се шегуваме, четиримата сме 4х4 – поезия, която минава отвсякъде J


Кога се зароди любовта Ви към литературата и как се случи това?

Предполагам, че винаги я е имало. Но това не е любов единствено към литературата, а към създаването на други светове – няма значение дали е литература, кино, музика, изобразително изкуство и т.н. Като малък исках да съм аниматор в Дисни – падам си по комерсиалните неща J

С какво се променя въздействието на словесното изкуство, когато се съчетае с музика?

Времето е такова, че все по-малко хора могат да спрат, да се изолират от компютър, телевизор, телефон и да прочетат наистина нещо с необходимото внимание. Интернет е накъсал вниманието ни дотолкова, че прескачаме от едно на друго, четем само пасажи, недоглеждаме, а дебелите книги ни плашат. Борхес казва, че истинското четене е в препрочитането, многократното препрочитане, а това вече звучи съвсем невъзможно при положение, че сме заляти от информация. И така в един момент за мен стана ясно, че само живият контакт на автора с публика може да остави истински отпечатък. Важно е не само да напишеш текста, но и да застанеш с цялото си тяло, живот и поведение зад него, да му дадеш образ и плът. Напоследък даже се чудя дали изобщо да издавам на хартиен носител следващите си неща.

Вие сте носител на много награди. Трудно ли е за един млад автор да “пробие” в България? Какъв съвет бихте отправили към начинаещите творци?

Трудно и безсмислено е да се влезе в омагъосания кръг на литературните познанства, където хората взаимно се четат и публикуват, пишат си рецензии и едновременно с това никой друг не се интересува от това. Да се излезе извън този кръг, да се стигне наистина до хората, до истинската публика, която няма литературно образование и не се интересува дали и ти го имаш, която оценява единствено по критериите на собствения си вкус, това вече е друго. Трудно е, но мисля, че си заслужава. А младите творци… да разберат точно какво искат, да се фокусират и да бъдат смели.

Какво е за Вас Нощ на музеите и галериите – Пловдив? Какво очаквате от нея тази година?

Това ще бъде третата поредна година, в която участвам в Нощта и досега не съм се разочаровал – това е едно най-големите културни събития у нас, а Пловдив е изключително вдъхновяващ град, публиката наистина е с отворено сърце, така че нямам търпение да додйе.

Автор: Божидар Атанасов


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011

Фабрик бар
ул. „Отец Паисий“ № 31
www.fabricbar.com

21:00 – 22:30
„4×4“ – поетични текстове от четирима млади български автори,
Tекстове и изпълнение: ЯRсен ВасилеВ, Иван Димитров, Радослав Чичев, Мирослав Христов
Музикална среда: SAVA

Ясен Василев е роден през 1988 г. Печели редица награди, сред които втора награда „Веселин Ханчев“ (2008 г.), дебют с национална награда на „Хермес“ за „Сляп виси безкрая“, първо представление в ТР Сфумато Dirtify/WarX (2009 г.), поет на София, голямата награда на публиката на фестивала София: Поетики за стихотворението „Mакаронена Меланхолия”, „ХлRб и зрелища“ в ТР Сфумато (2010 г.) и множество други награди.

23:00 – 01:00
Fabric Dance Party – клубно тематично парти

………………………………………………………………

Fabric Bar
31 Otets Paisiy St.
www.fabricbar.com

21:00 – 22:30

4×4 – poetry reading and performance: Yassen Vassilev, Ivan Dimitrov, Radoslav Chichev, Miroslav Hristov, music environment: SAVA.

Yassen Vassilev was born in 1988. He is the recipient of a number of awards, including the Second Prize from the Vesselin Hanchev Poetry Competition (2008), the National Hermes Publishers Award, the Poet of Sofia distinction, the Audience Award from the Sofia: Poetics Festival and many others.

23:00 – 01:00
Fabric Dance – theme party.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg