Димитър Чонов: “Изкуството е в нас и ние сме в него”


За изкуството като универсален език между хората и за това как родният му град инспирира неговите скулптури, споделя с нас Председателят на сдружение „Дружество на пловдивските художници”, Димитър Чонов.

Г-н Чонов, как виждате изкуството в XXI век и по-специално в България? Намира ли то място в живота на съвременния човек?

Времето, в което живее съвременният човек, се развива много динамично. Когато технологиите променят начина ни на съществуване, мислене, знания, умения и представите ни за света се разширяват, когато социалните връзки между хората, независимо от разстоянието са преодолими, то и изкуството се развива. То търси нови форми и нов език. Говорейки с езика на изкуството, езиковите граници между хората отпадат. Така изкуството, създавано в България е конвертируемо и то може да достигне до всяка точка на света . Средата, в която живеем още от най-дребните и форми, е плод на човека творец. Изкуството е навсякъде, то е в нас и ние сме в него.

Има ли възможност за развитие на младите таланти в страната? Каква е причината повечето от тях да търсят поле за изява в чужбина?

Ако говорим за талантливи хора, притежаващи уникални качества, то развитието им би било безспорно както в нашата страна, така и в чужбина. А това, че повечето от тях търсят поле за изява извън нашите граници, е съвсем нормално и естествено. Достигайки до световен форум, представяйки своите качества и таланти, те биха били в полза за цялото човечество.

Във Вашите скулптури се улавят елементи от Древна Гърция, Рим, както и тракийски мотиви. Откъде идва любовта Ви към античното?

Всеки човек има уникалната съдба да се появи на този свят на определено място, в определен момент. Аз имах шанса да се родя не къде де е, а в древния и вечен Пловдив. Град с толкова много история, вплела различни култури и народи в едно. Въздухът, който дишам, земята върху която стъпвам ме провокират и насърчават да пресъздавам и интерпретирам образи от митологиите и действителността от тракийски, гръцки и римски период, оставили уникален културен пласт в Пловдив. Връщайки зрителите в онези далечни години, искам те да открият онази божествена естетика в изкуството, която е нужна и днес, пресъздавайки я по един свой нов начин, като човек на ХХІ в..

Тази година сдружение „Дружество на пловдивските художници” ще се включи в Нощта на музеите и галериите с арт акция, чиито автори са членовете на Управителния съвет на Дружеството. Как се роди идеята за тази акция, разкажете ни повече за нея.

Тази година за трети път Дружеството ще участва в Нощта на музеите и галериите. Всички артистични акции, които създадохме до момента, са обърнати към публиката в Нощта. Желанието на хората да рисуват свободно върху платно, ставайки част от една голяма картина, изразявайки своите емоции, влизайки в ролята на творец, ни показва, че нуждата от изкуство е вградена и заложена в човека. Точно тази необходимост на човека от изкуство довежда до рязък скок в човешкото развитие в праисторията ни. Мислейки в тази посока, Управителният съвет на Дружеството разработи идеята да създаде заедно с публиката една инсталация наречена „КАЛЕЙДОСКОП”, създаваща мултиплициращи се картини. Очакваният резултат ще бъде заснет и получаващите се цветови композиции (картини) ще ни разкрият моментния емоционален заряд на участниците в нощта.

Какво е за Вас Нощта на музеите и галериите и какво очаквате тя да Ви донесе?

Нощта на музеите и галериите е едно очаквано с нетърпение събитие за нашия град, превръщайки се в културен форум и празник, макар и за една вечер . Контактите ни с нови и различни хора ни обогатява и развива все повече.

Автор: Надина Чолакова

—-

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011
17.09.2011

Дружество на Пловдивските Художници
Изложбена зала на ул. „Гладстон“ № 32
www.plovdivartdph.eu

19:00 – 22:00
„Калейдоскоп” – арт акция на Управителен съвет на Дружеството на Пловдивските Художници

22:00 – 23:00
„Движеща картина” заснемане на калейдоскопа в различни варианти – картини – арт-акция на Управителен Съвет на Дружеството на Пловдивските Художници

23:00 – 01:00
„Мултимедийна презентация” – видео представяне от заснетото на калейдоскопа в различни варианти в залата на ДПХ – арт акция на Управителен съвет на Дружеството на Пловдивските Художници

…………………………

Plovdiv Artists’ Association
Exhibition Hall, 32 Gladstone St.
www.plovdivartdph.eu


19:00 – 22:00
Kaleidoscope – art action – Members of the PAA Board.22:00 – 23:00
Changing Picture – photographing the Kaleidoscope – art action – Members of the PAA Board.

23:00 – 01:00
Multimedia presentation of the Kaleidoscope photographs.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg