Галерия „Жорж Папазов” – симбиоза между живопис, скулптура и танц


Ваня Атанасова е собственик на пловдивската галерия „Жорж Папазов“. Удостоена е с много отличия, сред които награда „Пловдив“ за меценат в областта на изкуствата.

Защо галерия „Жорж Папазов“ реши да представи на посетителите на Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2011 именно художника Петър Величков и скулптора Николай Савов и техните творби?

Това са нашите наградени автори. През 2006 година те получиха наградата на „Жорж Папазов“. През годините ние разбрахме, че те са най-близко до идеите на галерията. Това са лицата на „Жорж Папазов“, тъй като са млади творци и непрекъснато се развиват. Целта на галерията е да застава зад младите творци, които имат какво да  кажат, не се смущават от конюнктури – кой ги харесва и кой не, и не лежат на стари лаври.

Изложбите „Полъх от отминали епохи“ на Петър Величков и „Време е“ на Николай Савов за първи път  ли ще бъдат представени?

Да, абсолютно. Те идват директно от ателиетата и никой не ги е видял още.

За Нощта Вие сте подготвили три различни типа изкуство – живопис, скулптура и танц. Кое ги обединява и как те се допълват?

Тези три изкуства на мен винаги са ми въздействали. Танцът, живописта и скулптурата ги усещам много единни, защото са висша материя. Когато те са заедно, въздействат наистина силно. Живописта и скулптурата щяха да бъдат самички, ако го нямаше танца. Получава се симбиоза между изкуствата. Опитваме се да върнем идеята в школите да се преподава в атмосфера на различни изкуства.

Автор: Десислава Самуилова


НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011
17.09.2011


Галерия „Жорж Папазов“
бул. „Христо Ботев“ № 92 (Рилон център)
www.gp-gallery.com

20:00 – 01:00
„Полъх от отминали епохи“ – изложба живопис на Петър Величков (Маями, САЩ)

Петър Величков ще представи на посетителя атмосферата на изящното изкуство на средновековна Европа и блясъка на западната цивилизация. По време на изложбата посетителите ще могат да видят авторска презентация, слайд шоу през цялата вечер.

21:00 – 01:00
„Време е“ – изложба скулптура на Николай Савов


21:00 – 22.00
„Шехерезада ще разкаже приказка от 1001 нощ“ – Belly Dance
„Мини Лебедово езеро“ – класически спектакъл
„Съкровища“ – модерен танц

Mодерен и класически балет, Belly Dance, в изпълнение на школа за танци „Пантера“

…………………….

George Papazov Gallery
92 Hristo Botev Blvd., Rillon Centre
www.gp-gallery.com

20:00 – 01:00
A Whiff from By-Gone Eras – Petar Velichkov (Miami, USA) – oil paintings – exhibition / artist presentation.
Petar Velickov’s works are infused with the atmosphere of the fine arts in medieval Europe and the brilliant achievements of Western civilization.

21:00 – 01:00
It’s Time – Nikolai Savov – sculpture – exhibition.


21:00 – 22.00
Performance by the Pantera Dance School:
A Tale from Scheherazade – Belly Dancing
Mini Swan Sea – Ballet
Treasures – Modern DanceОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg