„Аспект” и Петър Великов в Нощта


Галерия за съвременно изкуство „Аспект” представя художника Петър Великов и участието му в Нощта на музеите и галериите

В рамките на седмото издание на Нощта на музеите и галериите, „Аспект” ще отвори врати, в ролята си на галерия, специализирана в представянето на съвременни български и чуждестранни творци, както млади, така и утвърдили се в областта на живописта, графиката и скулптурата. Графѝкът Петър Великов е носител на награди за графика малък формат и ex libris, и щриховал своята творческа биография със самостоятелни изложби в Белгия, Франция и Турция.

Собственичката на галерия „Аспект” – Олга Петрова отговаря на въпроси за интереса към изкуството, програмата в Нощта и художника Петър Великов:

Г-жо Петрова, като галерист, как дефинирате обществения интерес и нагласи към модерното изкуство?

Мисля, че в България още има да се работи, още път трябва да се измине, за да бъде интересът към съвременното и къммодерното изкуство такъв, какъвто трябва да бъде и такъв, какъвто е в останалата част от света.

Какво е да си галерист в Пловдив, в България, какво е Вашето работно ежедневие?

Галеристите в България според мен на този етап са едва ли не пионери, откриватели на нещо, което в световен мащаб отдавна е открито, но тъй като в България все още пазарът на изкуството и нишата на частните галерии е нещо сравнително ново, това съответно носи със себе си и много проблем – организационни, законови и от всякакво естество. От тази гледна точка работното ежедневие на един галерист е понякога доста нервно.

Нощта тази година ще представи една широка палитра от събития в рамките на програмите „Музеи и галерии”, „Култура и клуб” и „Град и Публични пространства”. Като традиционен участник, препоръчайте какво е важно да определя интереса на посетителите при планирането на програмата.

Преди всичко посетителят трябва да се води от личните си интереси, тъй като в никакъв случай няма да успее да посети всички събития и след това, вторият водещ критерий трябва да бъде определените часове, в които се провеждат различните събития, така че да може да посети максимум брой събития за минимума време, с което разполага.

Разкажете ни за програмата Ви, какво Ви накара да изберете Петър Великов за автор, който ще представи Вашата галерия в толкова наситено със събития и авторски почерци мероприятие като

Нощта? Кой интерес на галерията показва изборът на автор?
В две насоки може да се отговори на този въпрос. От една страна Петър Великов е един от основните графици като автори, с които работя в галерия “Аспект”, така че, от тази гледна точка, той е представителен за дейността на галерията. Другата причина, поради която съм се спряла на него, да бъде представен в Нощта, е това, че последните години, както обсъждахме и с колегите на предварителните срещи, стремежът ми е да се придържаме в мероприятията и събитията, които се представят в галерията в Нощта, към това да бъдат много тясно свързани с действително галерийната дейност, а не просто някакви културно-масови мероприятия. Затова потърсих автор, който може да представи презентация, уъркшоп на живо пред публиката и мисля, че графиката е много благоприятен жанр в това отношение.

Имате ли специален гост – артист или колекционер, който очаквате да посети Нощта?

Засега нямам окончателен отговор. Отправила съм покана към двама турски галеристи, с които работим, но все още не са потвърдили окончателно, така че на този етап нямам.


Автор: Теодора ДимитроваНОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ПЛОВДИВ 2011
17.09.2011


Галерия „АСПЕКТ“
Пл. „Стефан Стамболов“ № 1А (до Община Пловдив)
www.galleryaspect.com

19:00 – 01:00
Изложба графика и рисунка на Петър Великов – откриване

Петър Великов е роден през 1975 г. Завършва Художествената гимназия „Цанко Лавренов“ – Пловдив и Националната художествената академия – София, специалност „Графика“. От 2000 г. активно участва в международни изложби. Носител на награди за графика малък формат и ех libris. Има самостоятелни изложби в Белгия, Франция и Турция.

20:00 – 24:00
Демонстрация на графични техники с участието на Петър Великов

Публиката ще се запознае както със спецификата на процеса и различните възможности при отпечатване на графики с един и повече цветове, така и с начина и дисциплината при печат на една и повече плочи.

…………………………………………….

Aspect Gallery
1A Stefan Stambolov Sq. (next to the Town Hall)
www.galleryaspect.com

19:00 – 01:00
Petar Velikov – drawings – exhibition opening.

Petar Velikov was born in 1975. He graduated from the Tsanko Lavrenov High School of Fine Arts and the National Art Academy in Sofia, with a degree in engraving/black-and-white drawing. Since 2000, he has taken part in a number of international exhibitions and received awards for his small-size prints and ex libris designs. He has had solo exhibitions in Belgium, France and Turkey.

20:00 – 24:00
Engraving – a demonstration by Petar Velikov – working with one or several colours – printing with one or several plates.
Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg