Медиакафе – малкият огън, който се превръща в пожарИнтервю с
Васил Киризиев, мениджър на популярния медиен портал за студенти в  България – MediaCafé , който ще сподели с нас как mediacafe.bg подкрепя  Нощта, кое културно мероприятие го пленява и какво значи за него „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”.

Кой е най-големият успех на социалните мрежи в България според Вас?

Успехът на социалните мрежи е за всички. Това определено е създаването на обществата и развитието на общественото мнение, такова от каквото имахме нужда и за което говорехме толкова много. Ако забелязвате вече по-малко се говори за него и повече за хората.

В последните две години общественото мнение нарасна в пъти и вече можем да открием какви ли не групи и мнения на хора, за които даже и не бяхме чували. Но ако трябва да бъда по точен, най-големият успех за социалната мрежа в България е масовият  протест срещу цените на горивата, който беше стартиран именно оттам по подобие на най-големите бунтове – „Пролетта в Либия“ и английските размирици, които пък бяха стартирани от Blackberry messenger.

Какво е mediacafe?

Това е един малък огън, който скоро ще се превърне в пожар. Mediacafe изразява мненията на групите и социалните организации и ги препраща към всички. Ето например една скромна организация като Зелен Пловдив определно имаше нужда от трибуна и ние се заехме с тази задача. Също и Зонта клуб, както и учениците от Интеракт клуб и студентите от АIESEC. Вече сме и партньори на Националния Младежки Форум (НМФ) и Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите (МСМРБ) и двете с главни представителства в Пловдив. Надявам се с тяхната сила през следващите години Пловдив да се превърне в столица на младежта. Определено се гордеем най-много с признанието на студентите в града да сме част от Open Student Fest и да сме основен медиен партньор на тридневен фестивал през месец май. Затова и през октомври пускаме 20 фотографии от студенти на тема “Мисия студент”, които ще обиколят централни места в града, за да запознаят хората с дейноста на младите.  Това е медиакафе!

Пловдив и Фейсбук?

Както казва писателят Александър Секулов Пловдив е „Градът, в който живеем, когато сме щастливи” , а Facebook е само средството да направим това място по-добро и да се стремим да показваме, колкото и да не ни се иска, и лошите черти на ежедневието ни. Само така ще постигнем нещо – чрез самокритика и желание да се стремим да искаме повече от това, което имаме.

Още на първа страница на mediacafe.bg правят впечатление връзките към университетски сайтове и младежки общности. Вие пишете за или от името на студентите? Къде е мястото на студентите и техния глас днес като част от гражданскто общество?

В mediacafe пишат студенти, които се свързват с нас, искат да трупат опит и знаят защо го правят. Имаме приятели от ВУЗ-ове от София, Варна, Бургас и Стара Загора, които изказват своите мнения по конкретни въпроси, които ги вълнуват. А мнението и позицията на студентите би трябвало да са много големи, спрямо това колко са много и каква силна общност биха били. А сряд тях има определено големи хора – давам пример с председателя на ТУ Пловдив – Филиал София Женя Желева. Една жена, която управлява мъжко заведение и не се спира пред нищо. Страшно борбена натура и знам, че след време тя и такива като нея ще управляват Пловдив и то по-най добрия начин. В ПУ „Паисий Хилендарски“ има един друг силен човек и той пак е жена  – казва се Зорница Танева, в това число поставям и Анелия Дакова.

Мога да дам още десетки примери за такива хора, но ще се спра само на две имена – председателя на АМТИИ Венци Атанасов и председателя на ПУ Самуил Цветков. Такива хора обединяват и събират колегите около себе си и могат да сътворят чудеса. Нужно е само малко време.

Какво ще пожелаете на посетителите на Нощта?

Да видят себе си в тази Нощ. Да открият кое е тяхното кътче в Пловдив и да оставят нещо от себе си за този град, защото той не е само минало, а и настояще. Ние от mediacafe.bg ще се постараем да заснемем всички моменти от Нощта и да ги запазим за вас! Усмихвайте се!

Автор: Божидар АтанасовОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg