“Срещнете оригиналното изкуство, а не се задоволявайте с репродукции!”


Доц. Владимир Генадиев е роден през 1946г. в Пловдив. Завършва графика в НХА – София. Преподава графика и рисуване в АМТИИ – Пловдив, където от 1998 е доцент по графика и ръководител на катедра “Изобразително изкуство”. Има редица самостоятелни изложби и над 30 участия в общи такива.

Срещаме Доц. Владимир Генадиев, за да ни каже видният пловдивски преподавател и художник график, повече за участието си и това не негови студенти в Нощта. За него артистичната му кариера и тази на преподавател са в пълен баланс. Това показва и участието му в Нощта.

От една страна, Владимир Генадиев участва със свои платна в Есенния салон на изкуствата, които ще могат да бъдат видяни на 24 септември, но преподавателят, ще покаже уменията си на график на живо в галерия Възраждане. “Когато говорим за графика, не става дума за “ксерокс”, а за една артистична ръчна изработка, която изисква талант, време и усилия” споделя доц. Генадиев. Демонстранцията му е насочена към публиката с цел популяризиране на тази артистична техника. Както господин Генадиев споменава, днешният колекционер се стреми към притежанието на нещо уникално, защото единствено, а графиката като печатна гравюра въпреки, че има традиция в България още от ранното Възраждане, остава сякаш като нещо второстепенно. Може би, защото е по-широко достъпна.

Като преподавател в АМТИИ, Владимир Генадиев, не пропуска да насърчи посетителите на Нощта да посетят културната институция на 25 септември. За Нощта академията е подготвила музика, изящни изкуства и много забавление за пловдивчани и гостите на града. В концертната зала  на учебното заведение се подготвя концерт, в който ще могат да се чуят хорови изпълнения, народна и класическа музика. Във фоайето на централната сграда на академията ще може да бъде видяна изложба на студенти по живопис, графика и скулптура. Пред самата сграда, възпитаници на АМТИИ ще рисуват на живо портрети и шаржове: възможност за всеки да запази един уникален спомен от Нощта.

Да се преподава изобразително изкуство не е лесно, счита доцент Генадиев. “Най-важното е запазването на индивидуалността на студента, не трябва всички да са като по калъп”, отбелязва преподавателят, като подчертава, че информацията която се дава на студентите е много голяма, и е трудно човек да активизира по-късно всичко, което е научил в академията. Доцентът е горд със свои студенти, които успяват по пътя си на графици, участват в междунардни биеналета по графика, ангажирани са за големи печатни бази.

Това е шестото участие на Владимир Генадиев в Нощта: толкова, колкото са и изданията на събитието. От всяко едно графикът е запазил спомени свързани с участието си: хиляди хора, които преминават пред него на групи, някои само гледат, други питат, но преди всичко, отбелязва господин Генадиев, “всичко е било с една откровена добронамереност”. А някои от младите посетители на Нощта в последствие са кандидатсвали и за академията.

Нощта на музеите и галериите, както и други културни събития в града ни (Есеннен салон на изкуствата, ежеседмични откривания на изложби) са маркери на един ярък културен живот под тепетата. Във връзка с тазгодишното издание на Есенен Салон на изкуствата, чиито изложби имат за тема “Тялото”, Доцент Генадиев отбелязва, че това е една прекрасна възможност за студентите му “да упражняват правото и да имат удоволствието да се срещнат с оригинали, а не с репродукции”.

Това е и посланието на Доцент Владимир Генадиев към посетителите на Нощта : срещнете оригиналното изкуство, а не се задоволявайте с репродукции!

Интервю от: Дончо Христев

ПРОГРАМА, 24 септември

ВЪЗРАЖДАНЕ
Старинен Пловдив, ул.Стоян Чалъков 1

www.vazrazdane-gallery.com

19:00 – 00:00 Изложба живопис на Вера Върбанова

19:00 – 21:00 “Възраждане на живо” – творческо ателие: изобразителното шоу на Силвия Павлова – маслени картини и ръчно рисувани копринени шалове

20:00 – 22:00 „Възраждане на живо” – творческо ателие: картинното шоу на Матей Матеев

21:00 – 23:00 „Възраждане на живо” – творческо ателие: графика на живо от доц. Владимир Генадиев

В творческо ателие „Възраждане на живо” са поканени известни автори от основните жанрове в изобразителното изкуство, които ще представят на живо майсторството си.


ПРОГРАМА КУЛТ. И КЛУБ, 25 септември

АКАДЕМИЯ ЗА МУЗИКАЛНО, ТАНЦОВО И ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – ПЛОВДИВ
Старинен Пловдив, ул.Тодор Самодумов 2
www.artacademyplovdiv.com

19:00 – 12:00 Концерт на студенти от АМТИИ, Концертна зала

19:00 – 01:00 Изложба на студенти от АМТИИ, фоайета

19:00 – 01:00 Студенти рисуват портрети и шаржове на желаещите пред сградата на АМТИИ
Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg