Визуалната идентичност на Нощта? Попитайте POSTSTUDIO!


POSTSTUDIO: Андреан, Велина и Магдалина  изготвят  визуалната идентичност на редица от най-свежите събития в България. Те са и творците на графичната концепция на Нощта на музеите и галериите – Пловдив 2010. Разговаряме с тях за това, какво означава и как се развива визуалната комуникация на едно събитие.


Правили сте визуалната концепция на едни от най-свежите събития в България. Какво е да комуникираш визуално в една нова за събития и визия среда – къде е нюансът между създаване и пресъздаване?

Велина: С Андреан сме много щастливи, че можем да работим върху проекти като Нощта на музеите и галериите – Пловдив. За нас тези проекти са поле за визуална игра и експеримент. Ние искаме да провокираме публиката с визия, която сама по себе си задава въпроси. Това е нашият свят. Той не трябва да съществува самоцелно, а да стартира диалог. Ние създаваме визии, който отразяват нашите идеи и те са често плот на разговор или усещане. Искаме да задействаме определено усещане, подобно на това когато слушаш музика или гледаш филм. Графичният дизайн за нас е изкуство което трябва да бъде усетено със душата. В този ред на мисли, ние създаваме и пресъздаваме усещания.

Как протече този процес що се отнася до Нощта на музеите и галериите – Пловдив 2010?

Велина: Стартирахме процес от разговори и мисли в студиото между нас тримата (и Магдалина). Самата тема (нощта) е много интересна и може да бъде основа за различни визуални концепции. Нахвърляхме доста идеи и всички ни се виждаха добри да бъдат изследвани. Но в крайна сметка експериментите ни със светлина и типография надделяха.

Това което ни се въртеше в главите беше как Нощта изопачава реалността. Светлината дава други форми на обектите, градът изглежда типографски различно. Другият момент беше позитивното и негативното. Нещо като Нощта е негативната форма на деня. Получихме странни коментари за визията. Най-много се смяхме на: Само това ли е?

Разбираме този коментар напълно и същевременно си задаваме въпроса – Къде е границата на “достатъчността” в една графична визия.

Вие сте били в досег с цялата информация за програмата от доста време, кои са събитията, които със сигурност ще посетите?

Велина: Най-интересни за нас са събитията подготвени специално за Нощта. Също така пърформънсите и видео инсталациите. Самата атмосфера на Нощта е невероятна и искаме да бъдем част от нея. В главата ми се върти и пърформънсът на Войн де Войн, него не искам да пропусна.

POSTSTUDIO: poststudio.bg

Интервю от: Дончо ХристевОбщност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg