Пърформънсът – най-добрият урок за живеене!


Voin de Voin учи филмово и театрално изкуство в Амстердам и Париж. Завършва магистратура в DasArts, Амстердам. Работи в областта на съвременното изкуство и пърформънса. Живее в Берлин, където разработва пространствения проект  „Твоето изкуство е мое”.

Това ще е вашата първа самостоятелна изява в България. Как точно дойде подходящият момент сега, а не преди една, две, х години?

Всяко нещо с времето си, както казват хората … Отдавна имах желание да покажа нещо в България, но ето че това предизвикателство не ми се отдаде дълго време!

За щастие преди две години се запознах с прекрасния човек Веселина Сариева в Берлин. И някак си мигновено разпознахме взаимен интерес един към друг – като хора и като работещи в областта на изкуството. Освен това много ме впечатлиха нейните амбиция и начин на действие. И как е намерила баланса между миналото и настоящето. И как това се отличава в нейните проекти с много ум и качество!

Завършили сте филмово и театрално изкуство, какво ви привлича към пърформънса?

Първо завърших хореография. След което се прехвърлих в Академията за изкуства в Амстердам – Риетвелд Академия. И след което последва и киното. За съжаление жанрът е тежък за мен. И не го практикувам в  установената му форма. В последните години обичам да работя сам. Сътруднича винаги с хора, които обичам или съм привлечен от тяхната работа, но този процес се случва от дистанция.

Пърформансът остава най-важният за мен вид изкуство, защото то не принадлежи никому. То не е продукт. Продукт е, но само и единствено на момента, в настоящето, на възможността за непрестанен поток на обмен между публика и артист. На невероятната възможност да се изложиш на провал, но не като театрален термин за критика, а по-скоро провал като състояние, в което ти преминаваш през формата и изненадваш себе си, чрез своите решения в момента, чрез несъзнателното, чрез евентуалната игра: фактът, че всеки следващ момент си на кръстопът. И по този начин успявам да визуализирам съществото си. Пърформансът е фасцинация за мен. Как се стремиш да конструираш нещо, което не може да бъде кондензирано във форма. Нещо живо и в постоянна трансформация. Може би ми харесва да се занимавам с това, защото ми дава най-добрия урок за живот!

“Приключенията на Господин Руж в дивия див изток” е името на проекта, който представяте в artnewscafe в Нощта – 2010. Кой е господин Руж и какви събития му се случват в дивия изток?

Мистър Руж е дете на една обсесия, на едно желание да се освободиш от баналното и скучното. Този персонаж подхвърля една метафора, която се превръща в едно значително пътуване, в една борба и защита на своето, на нещата, които се крият в нас, но често сме объркани и те не излизат на яве. Мистър Руж е герой в моята глава, защото той гледа в себе си, преди да обвини другия и е ВИНАГИ ГОТОВ да се сблъска с несгодите. За това той говори този език – ружиян. Този език е неговото устройство да промени живота си. И дори живота на други!

Какво лингвистично явление развивате и дешифрирате чрез пърформънса?

Необходимостта за език. Нов или древен, измислен или деконструкция на скрипт е движещото колело, в това което търся. Значението на думите и начина, по който те успяват да поставят съществуването ни в ултимална полярност. Тялото е език и проводник на език, то е необходимостта да отидем отвъд езика.

Концентрирате се около търсенето на нови метафори в областта на сетивната и визуална култура, както и спрямо езика. Толкова ли е важно сравнението, алегорията за самоопределянето на човек?

Ужасно е важна алегорията. И самоопределението за мен. Това е единственият начин да се запазиш и самосъхраниш. Изкуството е врата към трансценденталност и свързването на каналите и символите, които създават значение за теб.

Като например, фактът за транспортиране на населението на планетата Земя на Марс е вече възможен и скоро очакван, поради привършване и злоупотребяване със земните ресурси. По подобен начин аз се опитвам да пренеса и дислокализирам публиката, да я отмъкна от познатото ни място и да премислим там най-важното и основното…човешкото условие!

Интервю от: Дончо Христев


ПРОГРАМА, 25 септември

artnewscafe – КАФЕНЕ
ул.Отец Паисий 38
www.artnewscafe.com

20:00 – 01:00 „Приключенията на господин Руж в дивия див изток”, проект на Voin de Voin (Берлин). Voin de Voin обръща внимание на необходимостта от нови метафори, не само що се отнася до сетивна и визуална култура, но и спрямо езика. Той разработва поредица от събития, базирани на лингвистично явление.

20:00 – 22:00 – Пърформанс на Voin de Voin

Voin de Voin има участия в Melbourne International Theatre Festival, Hetveem Theatre –  Амстердам, Tanja Leighton Gallery – Берлин, France Fiction Gallery – Париж, Karlsruhe Kunstverein – Карлсруе, Museum Cartier Виена, Living Art Museum, Исландия. Това е първата му самостоятелна артистична изява в България.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg