“Изкуството е забавление, а тук и забавлението става изкуство”


Галерия Орловска 10 ще участва за пореден път в Нощта. Ивалена Парашкевова и нейните колеги са от Габрово, но за изкуството и забавлението Балканът не е толкова висок, за да не можеш да го преминеш.

Как една габровска галерия реши да участва в Нощта на музеите и галериите в Пловдив?

ИП: Участваме за трета поредна година в “Нощта” и всяка година въпреки пространствата, галериите, идеята, породили това културно събитие още от началото му, всяка Нощ е различна и уникална от всички останали. Идеята да си един от всички участници и да се включиш в тази приказна Нощ е доста примамлива.

Какво се крие около термина “Ориго”?

ИП: За тези , които имат познания по латински – нищо не се крие. За произхода на изкуството на Петър Кондев е нужна светлина, тя е началото, без нея не може да има изкуство. За Павел Църов значението на тази дума е различно и може да бъде видяно в творбите му.

И преди сте участвали в Нощта, какво Ви прави най-силно впечатление в подобен род събитие? Трудно ли се постига баланс между изкуство и забавление?

ИП: Това е едно от най-големите събития. Такова нещо може да се случи само на едно място и това е Пловдив, и само в един определен момент – Нощта на галериите и музеите. Изкуството е забавление, а тук и забавлението става изкуство.

Какво би било вашето послание за посетителите на Нощта?

ИП: На всички да им светне! За да разберат идеята, посетителите трябва да притежават чувственост, да познават и усещат силните думи като материя и атмосфера. Докато наблюдават сами да усетят нашето послание.

Интервю от: Дончо Христев


ПРОГРАМА, 24 септември

UNDERPARK – Галерия
ул.Отец Паисий 22
Представя Галерия Орловска 10 (Габрово)
www.orlovska10.com


19:00 – 01:00 “Ориго” – светлинна инсталация на Петър Кондев (Сливен)

19:00 – 01:00 „Ориго” – изложба смесена техника на Павел Църов (Габрово)

22:00 – 00:00 Среща-разговор с авторите

„Ориго” на латински означава „произход, начало, зараждане”. Петър Кондев и Павел Църов избират общо заглавие за творбите си, в които представят различни гледни точки и подходи за разглеждане на понятието „origo”.

Инсталацията на Петър Кондев представлява осветителни тела, които чрез специфичните си конструкции и позициониране, проектират върху стените на помещението геометрични форми от светлина.

Павел Църов разглежда зараждането на продукта като компромат към консуматора.

Куратор на изложбите е Кольо Карамфилов.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg