Природонаучният музей: „Нощта върна културата в града и хората”


Едва ли има пловдивчанин, който не е посещавал Природонаучния музей поне веднъж. Той е от местата, на които може да си ходил десетки пъти, но никога не губят очарованието си и винаги откриваш нещо ново. Докато се разхождах последно из етажите му, за пореден път се докоснах до онова усещане, което можем да открим единствено в музеите и обектите с историческа стойност, че времето сякаш спира, стрелките не тиктакат и светът утихва. „В крайна сметка нали това е целта на Нощта – да спре за малко забързания гражданин и да го подбутне да покани културата у себе си”, разсъждаваше научният сътрудник Огнян Тодоров, докато ме развеждаше. „Целта ни е да покажем природата на хората под друг ъгъл, за да я разберат и да заживеят в хармония с нея”, споделя той.

Тази година музеят ще представи общата си експозиция, която включва девет самостоятелно оформени зали – минерали, ботаника, безгръбначни животни, аквариум, морско дъно, земноводни и влечуги, птици и бозайници.

Най-голяма сензация предизвиква аквариумът – той е най-големият по рода си в страната. Има над 100 вида риби и около 60 вида растения. Интерес представлялават и змиите. Изглежда хората предпочитат живите експозиции. Според екипа на Природонаучния музей интересът към музея се е засилил в пъти. Разбира се, най-запалени са децата. Огнян разказва, че даже имат ежедневни посетители – малки почитатели на природата, които всеки ден идват с бабите си. Тази година за Нощта на музеите и галериите даже ще се взимат мерки за ограничение броя на посетителите.

На въпроса какви са наблюденията за атмосферата в Нощта Огнян отговаря, че събитието е уникално. „Има нещо магическо в това да излезеш в 3 часа през нощта и да видиш целия град по улиците, създава се някаква особена връзка между хората, усеща се общият им дух. На когото му е хрумнала идеята – поздравления, успя да върне хората в музеите”.

Интервю от: Рафлин Саркисян

ПРОГРАМА, 24 септември

РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
ул.Христо Г. Данов 34
www.rnhm.org

19:00 – 01:00 – Постоянна експозиция

Музеят разполага с девет съвременно оформени експозиционни зали за минерали, ботаника, безгръбначни, аквариум, морско дъно, риби, земноводни, влечуги, птици, бозайници. В приземния етаж е разположена зала-аквариум с над 40 различно оформени сладководни аквариума. Това е най-голямата в България експозиция на сладководни риби и растения.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg