С “Coffeе with sugar” да бъдем будни в Нощта!


Галина Димитрова за гостуването на международния видео проект: “Coffee with sugar” в ден втори от Нощта. Една идея от съня до реализацията, Античен Одеон, 25 септември.

Как дойде идеята за международния видео проект “Coffee with sugar”? Рано сутрин, пиейки кафе със захар?

ГД: Не, сънувах я! За първи път в моята кураторска практика идеята ми се яви насън. И на сутринта, когато станах, си я спомнях така кристално ясно, че просто седнах и написах концепцията в няколко изречения. Другото уникално нещо в този проект е, че успях да изразя идеята толкова накратко. Обикновено съм доста многословна и ми е коствало доста усилия да се събера в определен лимит от думи.

“Coffeе with sugar” е проект с история: какво беше уникалното за първа и втора част? Да очакваме ли трета?

ГД: Първата част беше особено вълнуваща, тъй като събра екипа и сформира платформата на проекта. Между раждането на идеята и реализацията на проекта имаше около две години. Втората част бе не по-малко интересна и вълнуваща, тъй като събра отново кураторите след близо двугодишна пауза, за да работим отново по проекта и да представим новите програми в него. Много се надявам да има и трета част, но това бъдещето ще покаже.


Всеки куратор, участващ в проекта, извършва своя селекция. Как ти направи твоя избор на автори?

ГД: Избора направих спрямо произведенията, не толкова спрямо авторите. И за двете части, които подготвих първо, имах яснота около идеята или посланието, което искам да изразя, и после се спирах на работите, с които да направя това. Разбира се, целият процес включва покана на авторите на тези творби, които за щастие са добри приятели и се отзовават всеки път на моята покана да участват в проекта на добра воля, т.е. съвсем безвъзмездно. Това в никакъв случай не ми прави чест, тъй като тази работа би трябвало да се заплаща. Силно се надявам, че скоро това ще започне да се случва.

“Coffeе with sugar” e “пътуваща прожекционна програма”. От къде е преминало нейното пътуване? Къде вече е прожектирана в България?

ГД: Пътуването на програмата започна от Сеул, Южна Корея. Там бяха показани българската, датската и турската програма в периода 2007-2008 г. После през пролетта на 2008г. корейската програма Trivia in Megalopolitan направи турне в страните на другите куратори в “Coffeе with sugar”:  България, Турция и Дания.

В България Trivia in Megalopolitan беше показана във Фабриката за чай на ул. Бенковски и в a:part:amental, до Малките пет кьошета в София.

През юни тази година пък показахме новите програми на кураторите с прожекция в Националната художествена галерия.


Какво от “Coffeе with sugar“ ще може да се види в Нощта на музеите и галериите – Пловдив?

ГД: В Нощта на музеите и галериите в Пловдив ще могат да бъдат видени трите нови селекции от проекта  “Coffeе with sugar“:

ЛЕСЕН ЖИВОТ – Селекция на Галина Димитрова (София) с участници: Иван Мудов, Аделина Попнеделева, Боряна Венциславова и Камен Стоянов

ИЗХОДНА ТОЧКА – Селекция на Анете Финсдотир/Netfilmmakers  (Копенхаген, Дания) с участници: Могенс Якобсен, Елин Кроман, Изабела Шилц, Сорен Тило Фъндер, Малене Банг, Лай Ти Ву, Звен Балшев, Николай Реке и Миска Кнапек

САНТИМЕНТАЛНИ ВМЕШАТЕЛСТВА –  Селекция на Йонсун Шин/Lab.Preparat  (Сеул, Южна Корея) с участници Био Риу, Джемин Ча и Минук Лим.

Какво бихте пожелали на посетителите на Нощта?

ГД: Приятно гледане на филмите в прекрасния Античен Одеон!

Интервю от: Дончо Христев

ПРОГРАМА, 25 септември

АНТИЧЕН ОДЕОН
ул.Гурко 10-12
Представя Галина Димитрова (София)

21:00 – 22:30 Mеждународна видео програма „Кафе със захар” – филмови селекции на кураторите Галина Димитрова (София), Анете Финсдотир (Дания), Йонсун Шин (Южна Корея)

“Кафе със захар” е пътуваща прожекционна програма, която представя творби, свързани с мотото „Кафе със захар”, в което кафето ни поддържа винаги будни за всичко, което се случва в обществото и света около нас, а захарта “подслажда” живота ни с остроумие и чувство за хумор.Общност от предимно не твърде обременени от журналистически навици ентусиасти, мотивирани от силната си пристрастеност към Нощните маршрути, оценили възможността за изява, за срещи с интересни хора и изживяването да усетят "Нощта отвътре".


© 2019 Open Arts Foundation, НОЩ/Пловдив - www.night.bg